Η Τουρκία θέλει να κάνει τον ενδιάμεσο για την αποστολή των σιτηρών από την Ρωσία στην Δύση

Μόνο αν αρθούν οι κυρώσεις εξαγωγές λέει η Μόσχα

Η Τουρκία θέλει να κάνει τον ενδιάμεσο για την αποστολή των σιτηρών από την Ρωσία στην Δύση

«Η αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις αυξανόμενες απαιτήσεις εισαγωγών και το υψηλότερο κόστος για εισροές και πρώτες ύλες αποτέλεσαν τους παράγοντες περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα», επισημαίνει σε δελτίο της η Τράπεζα Πειραιώς.

Tο σιτάρι εξακολουθεί να «σέρνει» την κούρσα των ανατιμήσεων, με την τιμή του να αυξάνεται κατά 18,04% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 76,78% από τις αρχές του έτους, ωστόσο, όπως θα δείτε παρακάτω η Τουρκία προτείνει να δώσει λύση, με την οποία θα χρυσώσει την οικονομία της.

Έντονη αβεβαιότητα επικρατεί και στην αγορά καλαμποκιού, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παγκόσμια παραγωγή το 2022/23 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1.180,7 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής σε Ουκρανία και ΗΠΑ. Αντίστοιχα, πτώση κατά 1,2% εκτιμάται και για την παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού σε σχέση με το 2021/22, λόγω της υψηλής τιμής του.

Την λύση θέλει να δώσει η Τουρκία που  διαπραγματεύεται με την Ρωσία και την Ουκρανία για την δημιουργία διαδρόμου μέσω της χώρας για εξαγωγή 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών.

Σύμφωνα με το Reuters, η επίσημη Άγκυρα προτείνει να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω του Βοσπόρου για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αποτρέποντας έτσι μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση — Τούρκοι ειδικοί είναι έτοιμοι να περιπολούν τακτικά τις διαδρομές των διαδρoμών τροφίμων και να αναζητούν νάρκες σε προβληματικά μέρη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο έχει ήδη αναφέρει ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει έναν διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από την Ουκρανία στην Ευρώπη, ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει την άρση ορισμένων κυρώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.