ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Παροπλισμός πλοίων ναρκοπολέμου του ΠΝ

Παροπλισμός πλοίων ναρκοπολέμου του ΠΝ

Η επίσημη  τελετή υποστολής  σημαίας  του Ναρκοθηρευτικού  (Ν/ΘΗ)  «ΕΡΑΤΩ» και  του Ναρκαλιευτικού (Ν/Α) «ΚΛΕΙΩ» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 3   Οκτωβρίου 2006, στον Ναύσταθμο Κρήτης. 

Το Ναρκοθηρευτικό  «ΕΡΑΤΩ» (Μ-60) κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία «ΗENRY GROBE and Co.» των ΗΠΑ και η ναυπήγηση του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου  1954. Στη συνέχεια την 8η Μαρτίου 1954 στο Norfolk των ΗΠΑ παραδόθηκε στο Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και έλαβε το όνομα «ITS GASTANO». Κατέπλευσε στον Τάραντα της Ιταλίας την 20η Αυγούστου 1954 και άρχισε την εκπαιδευτική και επιχειρησιακή δραστηριότητα του λαμβάνοντας μέρος σε επιχειρήσεις Ναρκαλιείας σε παραμένοντα Ναρκοπέδια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιώντας πολυάριθμες εντοπίσεις και καταστροφές ναρκών. Την 10η Οκτωβρίου 1995 στο πλοίο υψώθηκε η ελληνική σημαία και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρώτος του κυβερνήτης ήταν ο πλωτάρχης Ι. Γαραντζιώτης ΠΝ, ενώ εντάχθηκε στην 1η Μοίρα Αντιναρκικών Πλοίων (ΜΑΝΠ 1). Το πλοίο από το 1954 έως το 1995 διάνυσε 154.645 ναυτικά μίλια (ν.μ.), ενώ υπό τις διαταγές του Αρχηγείου Στόλου διάνυσε άλλα 49.709 ν.μ. (σύνολο 204.354 ν.μ.).

Το Ναρκαλιευτικό «ΚΛΕΙΩ» (Μ-213) ναυπηγήθηκε στο STURGEON BAY των ΗΠΑ και παραχωρήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας. Παραλήφθηκε την 21η Νοεμβρίου 1968 στην Βοστόνη των ΗΠΑ και πρώτος του κυβερνήτης ήταν ο Υποπλοίαρχος Π. Λαγωνίκας ΠΝ. Έλαβε μέρος σε διάφορες ασκήσεις και επιχειρήσεις ναρκοπολέμου, σε περιπολίες, καθώς και σε διάφορες άλλες αποστολές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το πλοίο κατά την διάρκεια των ταξιδιών του  διάνυσε συνολικά 234.620 ν.μ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.