ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος από το Πολεμικό Ναυτικό

Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος από το Πολεμικό Ναυτικό

Σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2006 θα διεξαχθεί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και την περιοχή Αμφιάλης Σκαραμαγκά άσκηση ευρείας κλίμακας για την αντιμετώπιση μείζονος ατυχήματος.

Η άσκηση γίνεται προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να ελέγξει τη πληρότητα και τη καταλληλότητα των  μέσων  που διαθέτει,  καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού του.  Στην άσκηση εκτός από τις μονάδες και το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού  θα συμμετάσχουν και άλλοι φορείς, όπως η Πολεμική Αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία  με πυροσβεστικά οχήματα, το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα οχήματα, η Ελληνική Αστυνομία με προσωπικό και οχήματα, καθώς  και το Λιμενικό Σώμα.

Λεπτομέρειες για την άσκηση

Η άσκηση ευρείας κλίμακας θα διεξαχθεί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και στην περιοχή Αμφιάλης Σκαραμαγκά προκειμένου να ελεγχθεί η πληρότητα και η καταλληλότητα των διατιθέμενων μέσων καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού του για την αντιμετώπιση μείζονος ατυχήματος εντός των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού. Την  άσκηση θα  παρακολουθήσει ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης ΠΝ. Κατά τους θερινούς μήνες είχαν προηγηθεί διάφορες μεμονωμένες ασκήσεις του Αρχηγείου Στόλου, των Ναυστάθμων και της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) όπου ελήφθησαν ανάλογα μέτρα για την αποκατάσταση μεμονωμένων παρατηρήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά το σενάριο της άσκησης εκδηλώνονται πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές Αμφιάλης και Σαλαμίνας και καίγονται η απειλούνται να καούν εγκαταστάσεις διαφόρων κτηρίων (ενδιαιτήσεις προσωπικού, συνεργεία, δεξαμενές καυσίμων & λιπαντικών, αποθήκες υλικών και πυρομαχικών, κ.λ.π.). Απομονώνονται οι περιοχές, εκκενώνονται τα κτίρια από προσωπικό, απομακρύνονται εύφλεκτα υλικά και συγχρόνως επεμβαίνουν τα αγήματα των υπηρεσιών του ΠΝ για το έργο της κατασβέσεως και παροχής βοηθειών στους τραυματισθέντες στους οποίους δίδονται πρώτες βοήθειες και διαμετακομίζονται  στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Επίσης αποπλέουν πλοία από το Ναύσταθμο για λόγους  ασφαλείας, ενώ ελικόπτερα συνδράμουν από το αέρα.

Στην άσκηση θα κληθούν να συνδράμουν με ανάλογα μέσα και άλλοι εκτός του ΠΝ φορείς όπως η Πολεμική Αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη , η  Πυροσβεστική Υπηρεσία με  πυροσβεστικά οχήματα, το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα οχήματα, η Ελληνική Αστυνομία με προσωπικό και οχήματα για αστυνόμευση και απομόνωση της περιοχής, καθώς και  το Λιμενικό Σώμα για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης του προσωπικού από τη Σαλαμίνα. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με αρμοδίους εκτός ΠΝ φορείς και ιδίως η συμμετοχή τους σε ασκήσεις και γυμνάσια προκειμένου να υπάρχει ενιαίο δόγμα αντιμετώπισης και κυρίως άριστος συντονισμός ενεργειών όπου σε περιπτώσεις μείζονος ατυχήματος η ταχύτητα εκτέλεσης των προβλεπομένων μέτρων είναι ο σημαντικότερος παράγων επιτυχίας για την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών- θανάτων ή απωλειών σε υλικό. Το ΠΝ δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη καταλλήλων και ασφαλών συνθηκών για την διαβίωση και την εργασία του προσωπικού του (στρατιωτικού και πολιτικού), εκτός των υπηρεσιών του θέλει να ελέγχει τις δυνατότητες του και σε ακραίες καταστάσεις όπως είναι η περίπτωση της εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς. Η σχεδίαση και η επίβλεψη της άσκησης ανατέθηκε από τον Αρχηγό του ΓΕΝ στην Γενική Επιθεώρηση του Πολεμικού Ναυτικού της οποίας προΐσταται ο Υποναύαρχος Ιωάννης Νάνος προκειμένου από τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και θα αναλυθούν, να συνταχθεί ένα πλήρες, σύγχρονο, ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο Σχέδιο Αντιμετώπισης Μείζονος Ατυχήματος στην περιοχή ενδιαφέροντος του ΠΝ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.