ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Συνέδριο «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ 2006»: Παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή

Συνέδριο «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ 2006»: Παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή

Με την τοποθέτηση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τσαρλς Ρις (Charles P. Ries) επί της -πολιτικής- ουσίας του νέου εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), ξεκίνησαν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες του πρώτου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ 2006».

Συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ μιλώντας ενώπιον του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχου Δημήτριου Γούση, δεκάδων ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του ΠΝ, πλήθους Ακολούθων Άμυνας (ΑΚΑΜ) διαφόρων κρατών και εκπροσώπων από τους επτά κορυφαίους ναυπηγικούς οίκους και οίκους ηλεκτρονικών κατασκευών παγκοσμίως που συμμετέχουν στο συνέδριο, τόνισε ότι: «Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε οπλικά συστήματα από συγκεκριμένη χώρα για να αποδείξετε ότι είστε φίλοι. Οι προμήθειες πρέπει να αποφασίζονται με όρους τεχνικούς-επιχειρησιακούς και όχι στη βάση πολιτικών κριτηρίων».

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Πλοίαρχος Νικόλαος Μαρίνης, ο οποίος παρουσίασε -για πρώτη φορά δημοσίως- τις απαιτήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ότι αφορά μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο ΕΜΠΑΕ, με επίκεντρο το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών. 

Παρέμβαση στις εργασίες του συνεδρίου έκανε και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων και μέτρων που έχει σχεδιάσει και προωθήσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, προς την κατεύθυνση αύξησης του ανταγωνισμού και τη βελτίωση της ποιότητας.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ Νικόλαος Ταβουλάρης, επικέντρωσε την ομιλία του στο πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι νέων φρεγατών και τόνισε ότι: «τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι τα μοναδικά ελληνικής ιδιοκτησίας ναυπηγεία που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε πέρας ένα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα όπως αυτό των φρεγατών».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του επίτιμου Αρχηγού Στόλου, αντιναυάρχου (ε.α.) Θωμά Κατωπόδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην άμεση σχέση των εξοπλισμών και της προβαλλόμενης ναυτικής ισχύος, μιλώντας για τη σωρεία παραμέτρων που καθορίζουν την επιλογή, υλοποίηση, ομαλή εκτέλεση και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρησιακής ζωής ενός εξοπλιστικού προγράμματος. Παρουσίασε μάλιστα προτάσεις για τη βελτίωση του υφισταμένου συστήματος επ’ ωφελεία της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της εθνικής οικονομίας.

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου μίλησαν επίσης, ο Αμερικανός πλοίαρχος (ε.α.) Γκάρι Στορμ, διευθυντής του τμήματος για το σύστημα «Aegis» της εταιρίας Lockheed Martin, ο Ντιντιέ Ζοριό, μάνατζερ του τμήματος πωλήσεων και μάρκετινγκ για τη φρεγάτα «FREMM» της εταιρίας ARMARIS, ο Βίκτορ Ιπάτοφ, επικεφαλής του τομέα ναυπηγήσεων της ρωσικής κρατικής εταιρίας προώθησης εξαγωγών αμυντικού υλικού Rosoboronexport, ο Μιχάλης Άγγλος, πρώην γενικός Γραμματέας του ΣΕΚΠΥ, ο Κ. Σιγκούνης εμπορικός διευθυντής της εταιρίας Olympic Tools και ο Α. Ταλαμάγκας διευθυντής αντισταθμιστικών προγραμμάτων της εταιρίας EPICOS SA.

Στο συνέδριο συμμετέχουν οι εξής κοινοπραξίες και οίκοι: Alenia-Finmeccanica, ARMARIS, BAE Systems, Ναυπηγεία Ελευσίνας, Intracom Defence Systems, Lockheed Martin, Rosoboronexport.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συνέδριο διοργανώνει ο εκδοτικός όμιλος DefenceNET Media.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.