ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στο διαλυτήριο το υποβρύχιο S110 ΓΛΑΥΚΟΣ για να βρεθούν ανταλλακτικά

Στο διαλυτήριο το υποβρύχιο S110 ΓΛΑΥΚΟΣ για να βρεθούν ανταλλακτικά

Mόλις δέκα χρόνια μετά τον ολικό εκσυγχρονισμό του και προκειμένου να υπάρξει μείωση του λειτουργικού κόστους του Πολεμικού Ναυτικόύ, κατ’επιταγή του Μνημονίου, μία πολύτιμη μονάδα του Π.Ν. το S-110 ΓΛΑΥΚΟΣ, ένα από τα τέσσερα υποβρύχια που μπορούν να βάλουν υποθαλάσσιο βλήμα UGM Harpoon, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Το ΓΛΑΥΚΟΣ θα διαλυθεί για να βρεθούν ανταλλακτικά να υποστηριχθούν τα άλλα τρία της κλάσης.

Η θλιβερή τελετή υποστολής της σημαίας πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου οι πάντες με σφιγμένη καρδιά αποχαιρέτησαν μία μονάδα του στόλου που είχε ακόμα να προσφέρει πολλά.  Στην τελετή παρέστη ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Ευσταθίου ΠΝ. Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ (S-110) είναι το πρώτο παγκοσμίως συμβατικό Υ/Β Τype 209 (1100) κάτι ανάλογο δηλαδή του S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, αλλά χωρίς τα προβλήματα του τελευταίου. Παραγγέλθηκε από την στρατιωτική κυβέρνηση το 1968 όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν σύγχρονα υποβρύχια για υπεράσπιση του Αιγαίου και του χώρου μεταξύ Ρόδου-Κύπρου. 

Ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ όπου καθελκύσθηκε την 19 Σεπτεμβρίου 1970 και την 6 Σεπτεμβρίου 1971 πραγματοποιήθηκε η τελετή ύψωσης της Σημαίας. Την 6 Δεκεμβρίου 1971 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και εντάχθηκε στη δύναμη των υποβρυχίων του Στόλου.

Υπέστη εκτεταμένο εκσυγχρονισμό μαζί με τα άλλα τρία “αδελφά”  υποβρύχια (Νηρέας, Τρίτων, Πρωτέας)μεταξύ 1996 και 2002 και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μείνει σε υπηρεσία μέχρι το 2015 τουλάχιστον.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.