ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ύψωση Σημαίας ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ

Ύψωση Σημαίας ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ

Tη Δευτέρα 8 Μαΐου 2006 και ώρα 12.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η τελετή ύψωσης σημαίας και παραλαβής από το Πολεμικό Ναυτικό της Πυραυλακάτου (ΤΠΚ) Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη  και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημητρίου Γούση ΠΝ.

Το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (Ρ-69) που καθελκύστηκε την 5η  Απριλίου 2004 είναι το τρίτο πλοίο τύπου «SUPER VITA»  με βάση την πρόταση του Αγγλικού οίκου VOSPER THORNYCROFT Ltd. Ειδικότερα το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων Πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού περιελάμβανε την κατασκευή  τριών (3) πλοίων, ενώ την 28η  Αυγούστου 2003 υπεγράφη και ενεργοποιήθηκε η εξάσκηση ΟΡΤΙΟΝ για την κατασκευή άλλων δύο ΤΠΚ ομοίου τύπου από τα ΝΒΕΕ. Το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΡΟΥΣΣΕΝ (Ρ-67) καθελκύστηκε την 12η  Νοεμβρίου του 2002 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό την 20η Δεκεμβρίου 2005, το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΔΑΝΙΟΛΟΣ (Ρ-68) καθελκύστηκε την 8η Ιουλίου 2003 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό την 22η Φεβρουαρίου 2006 και το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ-70) καθελκύστηκε την 20η Δεκεμβρίου 2005.

Με την ένταξη του ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ στο Πολεμικό Ναυτικό, εισάγονται ύστερα από σημαντικό χρονικό διάστημα νέες δυνατότητες και τεχνολογίες στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (Δ.Τ.Σ.) που θα υπαχθεί το πλοίο, ενώ θα  συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου. Κυβερνήτης του ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ είναι ο πλωτάρχης Δ. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΠΝ.

Βιογραφικό Υποπλοιάρχου ΒΥΡΩΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗ Π.Ν.

Ο Βύρων Σ. Κρυσταλλίδης γεννήθηκε το 1909 στο Αϊβαλί. Με την καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του και τα αδέρφια του στην Αθήνα  και εν συνεχεία στον Πόρο. Την 26 Οκτωβρίου 1926 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ως πρωτεύσας στη σχολή Ναυτοπαίδων) απ’ όπου και αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1931 ως Σημαιοφόρος Π.Ν. O πόλεμος του 1940 τον βρήκε Υποπλοίαρχο, Κυβερνήτη του Β.Π. ΠΛΕΙΑΣ (Ναρκαλιευτικό μετασκευασμένο σε Υδρογραφικό). Την 21 Απριλίου 1941 η ΠΛΕΙΑΣ διετάχθη να πλεύσει για συνοδεία του Α/Π ΕΛΛΗΝΙΔΑ το οποίο μετέφερε τραυματίες από την Πρέβεζα στην Πάτρα και στο οποίο είχαν επιτεθεί Γερμανικά αεροσκάφη. Έξωθεν του λιμένος της Πάτρας δέχτηκαν επίθεση από Γερμανικά Στούκας. Από τις βόμβες που έπεσαν εγγύς του πλοίου σκοτώθηκαν δύο ναύτες της  ΠΛEΙΑΔΟΣ και τραυματίστηκαν  αρκετοί μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης Βύρωνας Κρυσταλλίδης, ο οποίος βρισκόταν στη Γέφυρα του πλοίου.Τη διακυβέρνηση του πλοίου ανέλαβε ο έφεδρος Σημαιοφόρος Α. Ανατσίτσος, ο οποίος και διέταξε την αποβίβαση των τραυματιών στην Πάτρα, όπου και την επομένη υπέκυψε στα τραύματά του ο Υποπλοίαρχος Βύρων  Κρυσταλλίδης. Με το από 7 Μαΐου 1943 Β. Διάταγμα προήχθη μετά θάνατο στο βαθμό του Πλωτάρχου και του απονεμήθηκε το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας. Ο  Βύρων  Κρυσταλλίδης  υπήρξε λαμπρός  Αξιωματικός, θερμός πατριώτης και είχε λάβει εξειδίκευση στην Υδρογραφία.

ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟ Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ L-165 (1958-2000)

Πρώην USS LSM 541

Διαστάσεις: 59,75 / 10,5 / 2,6 μέτρα

Εκτόπισμα: 743 / 1.095 τόν.

Πρόωση: Diesel 3.600 bhp, δύο άξονες

Ταχύτητα: 13 κόμβοι

Οπλισμός: 2 πυροβόλα των 40 χιλ. και 8 των 20 χιλ.

Ένα από τα έξι του αυτού τύπου που παραχωρήθηκαν το 1958 από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας. (Τα υπόλοιπα ήταν ΤΟΥΡΝΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΡΛΙΝ, ΡΟΥΣΣΕΝ και ΔΑΝΙΟΛΟΣ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έλαβε την επωνυμία αυτή προς τιμήν του φονευθέντος στις 22 Απριλίου 1941, Υποπλοιάρχου Κρυσταλλίδη, κατά τη βύθιση του βοηθητικού ΠΛΕΙΑΣ. Παραλήφθηκε στις 30 Ιουνίου 1958 στη Βοστώνη των ΗΠΑ από τον Πχη Κ. Σκιαδόπουλο και παροπλίσθηκε το 2000.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.