ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ένας μήνας από την έναρξη της επιχείρησης “ΑΤΑΛΑΝΤΑ”

Ένας μήνας από την έναρξη της επιχείρησης “ΑΤΑΛΑΝΤΑ”

Με την συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της επιχείρησης “ΑΤΑΛΑΝΤΑ” το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία ενημερώνει για την εξέλιξη της επιχέιρησης.

Με την συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της επιχείρησης “ΑΤΑΛΑΝΤΑ” το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία ενημερώνει για την εξέλιξη της επιχέιρησης.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση “ΑΤΑΛΑΝΤΑ” είναι η πρώτη ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008 για να καταπολεμήσει την πειρατεία στον κόλπο του Αντεν και στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια αποστολή της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης (EUNAVFOR) είναι η συνοδεία πλοίων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), που μεταφέρει τρόφιμα σε εκτοπισμένους Σομαλούς. Μέχρι τώρα 5 πλοία του WFP έχουν συνοδευτεί από δύο πλοία της Ευρωπαϊκής Δύναμης, την ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και τη βρετανική φρεγάτα «NORTHUMBERLAND», εξασφαλίζοντας ότι πάνω από 16.500 τον τροφίμων διανεμήθηκαν με ασφάλεια,  ποσότητα τροφίμων ικανή  να θρέψει ένα εκατομμύριο ανθρώπους για ένα μήνα. 

Επιπλέον, τα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» έχουν εντολή να προστατεύουν από πειρατικές επιθέσεις  τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν τη θαλάσσια περιοχή. Αυτό επιτυγχάνεται με την ομαδοποίηση των πλοίων που διέρχονται διαμέσου το κόλπου Άντεν και ενθαρρύνοντας κάθε πλοίο να αναφέρει κάθε ύποπτη δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως η ΕURNAVFOR αποτελείται από 4 σκάφη, κάτω από τη διοίκηση του αρχιπλοιάρχου Αντωνίου Παπαϊωάνου που επιβαίνει στην φρεγάτα “ΨΑΡΑ”. Η  επιχείρηση “ΑΤΑΛΑΝΤΑ” ελέγχεται από το επιχειρησιακό στρατηγείο (OHQ: Operational Headquarters) που βρίσκεται στο Northwood στο δυτικό Λονδίνο, κάτω από τη διοίκηση του υποναυάρχου Philip Jones του Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας.

Ας σημειωθεί πως, όπως το defencenet έχει ήδη αναφέρει, το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού έχει την τιμή να αποτελέσει και το επικεφαλής σκάφος του πρώτου αποκλειστικά ευρωπαϊκού ναυτικού σχηματισμού που επιχειρεί στην ιστορία της ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.