«USS Mount Whitney»: Στη ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου (φώτο)

«USS Mount Whitney»: Στη ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου (φώτο)

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει ρίξει άγκυρα εδώ και λίγες μέρες, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για τη ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Το USS Mount Whitney (LCC-20) έχει εντυπωσιακό μέγεθος, καθώς το μήκος του υπολογίζεται περίπου στα 600 πόδια (198 μέτρα). Είναι πλοίο Διοικήσεως, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών και Πληροφοριών.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο ξενάγησης σε δημοσιογράφους, ο Officer Commander του πλοίου Robert Agular, ο ρόλος του είναι να ελέγχει τις επικοινωνίες ενώ διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Εκτός από το USS Mount Whitney (LCC-20), σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχει μόλις ένα αντίστοιχο πλοίο κι αυτό βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Αξιοποιείται και για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση συ​μμάχων της Αμερικής ενώ υποστηρίζει επιχειρήσεις στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, σε μια τόσο σημαντική εβδομάδα για την πόλη. Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ μιας και η ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα. Είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Είχαμε έρθει στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου και τώρα θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη για μια εβδομάδα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την κουλτούρα του κόσμου αλλά και με την ελληνική κουζίνα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να ισχυροποιούμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Όπως γνωρίζεται πολύ καλά, η Ελλάδα κατέχει στρατηγική θέση στη Μεσόγειο.

Έχουμε μια πολύ καλή και στενή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Agular.

Παράλληλα τόνισε πως «Μας ενδιαφέρει παρά πολύ να συνεχίσουμε και να ισχυροποιήσουμε αυτήν τη σχέση καθώς και να δούμε τις μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας. Το είδος της συνεργασίας αφορά στους ανεφοδιασμούς σε λιμάνια της χώρας καθώς και πιθανή προσάραξη. Επίσης ο στρατός και το ναυτικό των δυο χωρών βρίσκονται σε συνεργασία και όσον αφορά το προσφυγικό».

Ερωτώμενος για την άποψη που έχει σχηματίσει ο ίδιος για την κατάσταση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ο κ. Agular σημείωσε πως το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό. «Κανένα Έθνος δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο του, χωρίς συμμάχους. Ποσό μάλλον τώρα που γίνονται τόσες περικοπές, ακόμη και στα χρήματα του αμερικανικού ναυτικού. Η συμμαχία μας με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και εκτιμώ πως και το επίπεδο του ελληνικού ναυτικού είναι παρά πολύ καλό», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Agular, το συγκεκριμένο σκάφος έχει έναν επιπρόσθετο ρόλο για το ΝΑΤΟ. Παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται από την Ευρώπη όταν αυτές είναι απαραίτητες. Η τελευταία συμμετοχή του συγκεκριμένου πλοίου ήταν σε μια άσκηση στην Ουκρανία. «Το πλοίο δεν διαθέτει αρκετά όπλα γιατί το όπλο του είναι οι πληροφορίες που μπορεί να συγκεντρώσει και να παρέχει. Για να παράσχουμε αυτές τις πληροφορίες δεν έχει καμία σημασία η τοποθεσία του πλοίου», κατέληξε ο ίδιος.

Το USS Mount Whitney (LCC-20) θα επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες μόλις 200 άτομα, πιθανότητα του Ελληνικού Στρατού και του Λιμενικού, κατόπιν συνεννόησης με την Αμερικανική Πρεσβεία, καθότι δεν θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Το USS Mount Whitney, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1971, έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό, καθώς και στο Κέρας της Αφρικής. Επίσης, τον Αύγουστο του 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους είχαν πληγεί από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας, ενώ από το Μάρτιο του 2011 αποτέλεσε το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά της Λιβύης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.