ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στη Φρεγάτα ΨΑΡΑ, Ομάν, 15/3/09

Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στη Φρεγάτα ΨΑΡΑ, Ομάν, 15/3/09

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Καραΐσκο επισκέφθηκε τη Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο Ομάν, την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Καραΐσκο επισκέφθηκε τη Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο Ομάν, την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του Α/ΓΕΕΘΑ επί των τρεχουσών δραστηριοτήτων της Επιχείρησης «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» της ΕΕ (EUNAVFOR), η Τακτική Διοίκηση της οποίας έχει αναληφθεί από τον Αρχιπλοίαρχο Αντώνιο Παπαϊωάννου ΠΝ από τις αρχές Δεκεμβρίου 2008. Πλοίο έδρας του Τακτικού Διοικητού έχει ορισθεί η Φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Στο πολεμικό πλοίο, τελέστηκε Θεία Λειτουργία την Κυριακή 15 Μαρτίου, ενώ ακολούθως o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Φρεγάτα κατά τη διάρκεια που το ΨΑΡΑ επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή των ακτών της Σομαλίας, από τον Κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο κο Λυμπέρη. 

Στη συνέχεια, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να απευθύνει χαιρετισμό προς το πλήρωμα όπου: Ευχήθηκε σε όλους καλές θάλασσες και καλή δύναμη έως το πέρας της αποστολής τους, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόδοσή του προσωπικού, καθώς και για τον επαγγελματισμό του, στο ίδιο το πλήρωμα της Φ/Γ ΨΑΡΑ, αλλά και στο επιτελείο της 1ης Τακτικής Διοίκησης της Επιχείρησης «Αταλάντα», υπό τον Αρχιπλοίαρχο Α. Παπαϊωάννου ΠΝ, υπογράμμισε τη σημασία, που δίδεται στην Επιχείρηση, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς επίσης και της προβολής που τυγχάνει γενικότερα η Ελλάδα μέσω της συμμετοχής αυτής του Πολεμικού μας Ναυτικού, τέλος, τόνισε τη σημασία της Επιχείρησης «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» για την ελληνική  ναυτιλία η οποία τηρεί τα παγκόσμια σκήπτρα, κατέχοντας το 18% των πλοίων με εκτόπισμα μεγαλύτερο των  1.000 τόνων, ενώ παράλληλα συνεισφέρει με  11% στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Η Φ/Γ ΨΑΡΑ, προβλέπεται να ολοκληρώσει τη συμμετοχή της στην Επιχείρηση στις 6 Απριλίου 2009.

Η Περιοχή Επιχειρήσεων (Area Of Operation) της δύναμης της Ε.Ε ορίζεται ως η περιοχή που εκτείνεται έως πεντακόσια ν. μ. από τις ακτές της Σομαλίας, του Τζιμπουτί, της Κένυας, της Τανζανίας, της Ερυθραίας, της Υεμένης και τις νότιες ακτές του Ομάν, με όριο στον Ινδικό Ωκεανό τον μεσημβρινό του γεωγραφικού πλάτους των 060° Ανατολικά και με όριο στην Ερυθρά θάλασσα τη γραμμή που συνδέει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ερυθραίας – Σουδάν και Υεμένης – Σαουδικής Αραβίας.

Στην δύναμη συμμετέχουν στην παρούσα φάση επίσης τα ακόλουθα κράτη:

Γαλλία: 1 Φ/Γ (Φ/Γ FLOREAL) με Ε/Π.

Ισπανία: 1 Φ/Γ (Φ/Γ VICTORIA) με Ε/Π και ένα Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ).

Γερμανία: 1 Φ/Γ με Ε/Π ( Φ/Γ RHEINLAND – PFALZ)

Ιταλία: 1 Φ/Γ με Ε/Π (Φ/Γ BETTICA).

Επιπροσθπέτως, στην περιοχή επιχειρήσεων επίσης επιχειρούν οι ακόλουθες δυνάμεις με αποστολή την καταπολέμηση της πειρατείας :

CTF 151: Ναυτική δύναμη συνασπισμού κρατών υπό Αμερικανική Διοίκηση.

ALINDIEN: Γαλλική ναυτική δύναμη Ινδικού Ωκεανού.

Ρωσική Ναυτική Δύναμη.

Κινεζική Ναυτική Δύναμη.

Ινδική μονάδα επιφανείας

Μαλαισιανή μονάδα επιφανείας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σκάφος της Σαουδικής Αραβίας

Ως αρχικός απολογισμός, θα πρέπει να σημειωθεί ότι,  η Φρεγάτα ΨΑΡΑ , με την ιατρική της ομάδα, παρέσχε ιατρική συνδρομή δε δύο εμπορικά πλοία που την είχαν ανάγκη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στην κύρια της αποστολή, τρεις  (3) πειρατείες αποτράπηκαν από τις ενέργειες της δύναμης, ενώ από τις απόπειρες πειρατείας, λιγότερες από το 1/6 εξ αυτών ήταν επιτυχείς. Ενώ το 2008 συνολικά οι πράξεις πειρατείας ήταν 180 και τον Δεκέμβριο 2008 πάνω από δεκαπέντε (15) πλοία ήταν υπό κατάληψη πειρατών, σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στα έξι (6). Επίσης, μέχρι σήμερα 60.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν μεταφερθεί στη Σομαλία. Η περιοχή στην οποία επιχειρούν οι πειρατές καλύπτει τουλάχιστον ενάμιση (1,5) εκατομμύριο τετραγωνικά ναυτικά μίλια ωκεανού, ώστε κάθε επιπρόσθετη συνεισφορά για καταπολέμηση τέτοιων παράνομων δραστηριοτήτων και ασφαλέστερες θάλασσες είναι  ευπρόσδεκτες.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.