Ο πλοίαρχος της νορβηγικής φρεγάτας αγνόησε τις προειδοποιήσεις πριν την σύγκρουση με το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο

Ο πλοίαρχος της νορβηγικής φρεγάτας αγνόησε τις προειδοποιήσεις πριν την σύγκρουση με το  ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο

Πολλαπλές προειδοποιήσεις φαίνεται ότι είχε δεχθεί η νορβηγική φρεγάτα KNM Helge Ingstad για να αποφύγει τη σύγκρουση με το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο Sola TS με σημαία Μάλτας, στη Βόρεια Θάλασσα.

Ωστόσο, η φρεγάτα αγνόησε τις ειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω στο ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, που τη στιγμή της σύγκρουσης «ήταν προσδεμένο με ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση / έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού», όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Tsakos Columbia Managment.

Κι ενώ το ελληνόκτητο τάνκερ δεν υπέστη σοβαρή ζημιά και έλαβε τα κατάλληλα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για να αποπλεύσει για την Αγγλία, η νορβηγική φρεγάτα είναι έτοιμη να βυθιστεί. Γι αυτό οι Λιμενικές Αρχές τη ρυμούλκησαν προς πιο αβαθή νερά. Τα 137 μέλη του πληρώματος εκκένωσαν το πλοίο, ενώ οκτώ άτομα τραυματίστηκαν.

«Έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο»

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η φρεγάτα αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Το πολεμικό πλοίο μόλις επέστρεφε από τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, Trident Juncture.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα δύο πλοία και τις λιμενικές αρχές έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το BBC, πρόκειται για μία «πολύ ασυνήθιστη σύγκρουση».

«Ήταν ένα πολύ σοβαρό ατύχημα και οι αρχές χρειάζονται χρόνο να το διερευνήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Έρικ Χάγκεν, που είναι υπεύθυνος για τη δυτική περιοχή της νορβηγικής παράκτιας διοίκησης.

Σύμφωνα με τον Κτζέτιλ Στόρμακ, συντάκτη του AldriMer.no, το ελληνόκτητο τάνκερ επικοινώνησε με τη φρεγάτα για να ρωτήσει εάν διέθετε σχέδιο για να περάσει με ασφάλεια, καθώς βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης. «Η απάντηση ήταν “Έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο”», ανέφερε στο BBC.

Μετέφεραν τη φρεγάτα σε ασφαλέστερο μέρος

Αμέσως μετά τη σύγκρουση, έγινε αντιληπτό ότι η φρεγάτα άρχισε να βυθίζεται, καθώς έμπαιναν νερά. Μεταφέρθηκε σε ασφαλέστερο μέρος, για να μην βυθιστεί στα βαθιά, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποίησε η Νορβηγική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με το AFP, εντοπίστηκε μια μικρή πετρελαιοκηλίδα, ενώ υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βύθισής της, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που μπήκε μέσα.

Έρευνες για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής καταστροφής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιείται επιχείρηση για τον εντοπισμό τυχόν πετρελαιοκηλίδας, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει τις έρευνες για τη συντριβή της φρεγάτας.

Το Λιμενικό υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από χθες κι ότι έχει μείνει λίγη ρύπανση στην περιοχή, η οποία ελέγχθηκε με φακούς, ενώ στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν τη μόλυνση.

Το ατύχημα της φρεγάτας KNM Helge Ingstad με το ελληνόκτητο Sola TS έγινε χθες, στις 4.20.

Η φρεγάτα θεωρείται από τα πέντε μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του Νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού. Με μήκος 134 μέτρων, έχει βάρος 5.290 τόνους, μέγιστη ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, ενώ μεταξύ άλλων, είναι εξοπλισμένο με πυραύλους και έχει βάθρο προσγείωσης για ελικόπτερο NH-90.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.