Παραλήφθηκε το πρώτο αντιτορπιλικό κλάσης «Σαχάντ» από το ιρανικό Ναυτικό (βίντεο)

Παραλήφθηκε το πρώτο αντιτορπιλικό κλάσης «Σαχάντ» από το ιρανικό Ναυτικό (βίντεο)

Το Ιρανικό Ναυτικό με μια επίσημη τελετή δέχθηκε στην υπηρεσία του το Σαχάντ, το νέας κλάσης αντιτορπιλικό που λέγεται οτι διαθέτει χαρακτηριστικά που ελαχιστοποιούν τον εντοπισμό του από τα ραντάρ, ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου και ελικοδρόμιο, στο λιμάνι της Μπαντάρ Αμπάς στα στενά του Ορμούζ.

Σύμφωνα με τη ιρανική τηλεόραση, το αντιτορπιλικό έχει εξοπλιστεί με σύγχρονο οπλισμό που περιλαμβάνει αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά όπλα, εκτοξευτές τορπιλών, πυραυλους επιφανείας-επιφανείας και επιφανείας-αέρος. Το πλοίο μπορεί επίσης, σύντομα, να εξοπλιστεί με το σύστημα εγγύς προστασίας Κάμαντ, με ικανότητα βολής 4000-7000 βλημάτων ανα λεπτό έναντι στόχων σε μικρή απόστασή εντός βεληνεκούς περίπου 2 χιλιομέτρων.

Το πλοίο διαθέτει τέσσερις κινητήρες, και μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές μεγάλης διάρκειας για περίπου 150 ημέρες συνοδευόμενο από πλοίο υποστήριξης.

«Αυτό το πλοίο είναι το αποτέλεσμα θαρραλέου σχεδιασμού σύμφωνα με την εγχώρια τεχνογνωσία του Ιρανικού Ναυτικού… και έχει κατασκευαστεί με “αόρατες” ικανότητες,» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ο επικεφαλής του ναυπηγείου το οποίο ναυπήγησε το αντιτορπιλικό, Αντιναύαρχος Αλιρεζα Σεικχι.

Το νέο αντιτορπιλικό και το Χάργκ, ένα άλλο ιρανικό αντιτορπιλικό, αναμένονται να ειναι ανάμεσα στα δύο ή τρία πολεμικά πλοία που το Ιράν σχεδιάζει να αποστείλει στην Βενεζουέλα για επίσκεψη καλής θέλησης κάποια “στιγμή στο άμεσο μέλλον,” συμφωνά με τον υπαρχηγό του Ιρανικού Ναυτικού Ναύαρχο Τουραζ Χασανί.

Σύμφωνα με το Press TV, το Σαχάντ έχει διπλάσιες αμυντικές και επιθετικές ικανότητες σε σχέση με τον προκάτοχο του, την φρεγάτα Ζαμαράν, το πρωτο πλοίο της κλάσης φρεγατών Μουντζε που καθελκύστηκε το 2010 στο πλαίσιο του προγράμματος Μοουζ (Κύμα) για την αντικατάσταση των περισσότερων αμερικανικής κατασκευής πλοίων με εγχώρια ιρανικά πολεμικά πλοία.

Το Σαχάντ ειναι το τρίτο πλοίο που εξελίσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Μοουζ μεά τις φρεγάτες Ζαμαράν και Νταμαβάντ.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Ιρανικό Ναυτικό έλαβε επίσης στην ενεργό υπηρεσία δύο πετρελαίου-ηλεκτρικά υποβρύχια μικροσκοπικά υποβρύχια κλάσης Καντίρ για να ενισχύσει τις ναυτικές ικανότητες του στον Περσικό Κόλπο.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ περιέγραψε την ανάπτυξη νέων πλοίων του Ναυτικού ως την απόδειξη της ικανότητας του Ιράν να δημιουργεί σύγχρονα όπλα. Τόνισε οτι η Τεχεράνη δεν επιζητά αντιπαλότητες και καμιά χώρα, άλλα ότι θα προωθήσει τις αμυντικές ικανότητες του.

Το Ιράν εμπλέκεται στην εξέλιξη διαφόρων χερσαίων, ναυτικών, αεροπορικών και πυραυλικών οπλικών συστημάτων από την Ιρανική Επανάσταση του 1979, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις κυρώσεις των Δυτικών όπλων εναντίον της χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του κύριου πιθανού αντιπάλου του, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κλιμακώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος όταν η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε τον Μάιο από την συμφωνία ορόσημο του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν. Ιρανικά και αμερικανικά πλοία σύμφωνα με αναφορές εχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε αψιμαχίες κοντά στα χωρικά ύδατα του Ιράν, με το Ιρανικό Ναυτικό να αναπτύσσει, συνήθως, ταχύπλοα γύρω απο τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.