ΠΤΜ Zubr: Στοίχημα η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των σκαφών της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων

ΠΤΜ Zubr: Στοίχημα η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των σκαφών της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων

Το ρωσικής σχεδίασης Zubr (ή Project 1232.2 – Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό αερόστρωμνο του κόσμου και χρησιμοποιείται ως αποβατικό σκάφος στρώματος αέρα (Landing Craft air-cushion ή LCAC).

Σήμερα βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία εννέα σκάφη σε ολόκληρο τον κόσμο, σε χρήση από τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η μεταβίβαση του ΠΤΜ Κεφαλληνία (L180), του πρώτου από τα δύο αερόστρωμνα Zubr που αγοράστηκαν από την Ελλάδα στο Πολεμικό Ναυτικό σηματοδότησε την πρώτη φορά που σκάφος ρωσικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Το ΠΝ διαθέτει τέσσερα Zubr, χωρίς ποτέ να καταφέρει να τα αξιοποιήσει στο 100% επιχειρησιακά καθώς τα στελέχη του ΠΝ ποτέ δεν «συμπάθησαν» το σκάφος και τις νέες δυνατότητες που αυτό εισήγαγε.

Το ΠΤΜ Κεφαλληνία (L180) αγοράστηκε από τη Ρωσία και εκσυγχρονίστηκε, το ΠΤΜ Ιθάκη (L181) ολοκληρώθηκε στην Ουκρανία και το ΠΤΜ Ζάκυνθος (L183) κατασκευάστηκε στη Ρωσία. Ένα τέταρτο σκάφος, το ΠΤΜ Κέρκυρα (L182) καθελκύστηκε στα ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης τον Ιούνιο του 2004 και εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2005.

Αυτό που προέχει κύρια όμως για τη Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων του ΠΝ πρώτα και κύρια είναι η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των σκαφών αυτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.