Aκυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΦΝΣ! (Ανανέωση “2” 25/05)

Aκυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΦΝΣ! (Ανανέωση “2” 25/05)

Η άδοξη κατάληξη του μοναδικού διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί τα τελευταία 5,5 χρόνια από το ΥΠΕΘΑ, έχει δημιουργήσει μείζονα προβληματισμό στο χώρο της Άμυνας τόσο σε ότι αφορά την βιομηχανία, αλλά και σε ότι αφορά τα ίδια τα Επιτελεία για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος και για τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι διατάξεις του νόμου 3433/2006. Μία εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη, ένα “χρονικό προαναγγελθείσας ακύρωσης”, όπως κατ’επανάληψη έχει σημειώσει το www.defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, απόρροια στρεβλών καταστάσεων που ξεκινούν από τη ανεπάρκεια του νομικού πλαισίου και φτάνουν μέχρι την αριθμητική ανεπάρκεια προσωπικού στην ΓΔΑΕΕ και την επαγγελματική ανεπάρκεια στελεχών του ΥΠΕΘΑ.

(Ανανέωση 18:24) Η άδοξη κατάληξη του μοναδικού διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί τα τελευταία 5,5 χρόνια από το ΥΠΕΘΑ, έχει δημιουργήσει μείζονα προβληματισμό στο χώρο της Άμυνας τόσο σε ότι αφορά την βιομηχανία, αλλά και σε ότι αφορά τα ίδια τα Επιτελεία για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος και για τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι διατάξεις του νόμου 3433/2006.

Ο προβληματισμός αυτός εντοπίζεται τόσο στην διαδικασία που ακολουθήθηκε, όσο και στην κατάληξή της. Οι λόγοι για τους οποίους η χώρα στερείται για άλλη μιά φορά ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μείζον πρόβλημα ασφάλειας, από άλλους χαρακτηρίζονται ως «επουσιώδεις» και από άλλους «γελοίοι».

Η μεν EADS-CASA αποκλείσθηκε ομόφωνα  γιατί δεν είχαν επισυναφθεί ποινικά μητρώα  εκπροσώπου εταιρείας, της ίδιας της εταιρείας (!), αλλά και γιατί δεν είχε κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση με την οποία να αποδέχονται  όλους τους  γενικούς και ειδικούς όρους  καθώς και μία υπεύθυνη δήλωση που αφορούσε την εγγυητική επιστολή.

 Η ALENIA-SELEX αποκλείσθηκε κατά πλειοψηφία με την αιτιολογία των ποινικών μητρώων. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες είχαν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση των δύο προέδρων ότι το ποινικό τους μητρώο είναι καθαρό αλλά και αυτή απορρίφθηκε γιατί δεν είχε ενταχθεί με βάση τον νόμο 1599 περί υπεύθυνης δήλωσης νόμου που βεβαίως αφορά το ελληνικό δίκαιο και όχι αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου υπάρχει δυνατότητα τα δικαιολογητικά αυτού του τύπου να υποβληθούν αργότερα καθώς σε πολλές χώρες δεν εκδίδεται ποινικό μητρώο ή εάν εκδίδεται απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες για την επίσημη μετάφρασή του.

Όπως προαναφέραμε, και οι δύο εταιρείες θα κατθέσουν προσφυγή κατά της απόφασης της επιτροπής της ΓΔΑΕΕ.

Μία εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη, ένα “χρονικό προαναγγελθείσας ακύρωσης”, όπως κατ’επανάληψη έχει σημειώσει το www.defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, απόρροια στρεβλών καταστάσεων που ξεκινούν από τη ανεπάρκεια του νομικού πλαισίου και φτάνουν μέχρι την αριθμητική ανεπάρκεια προσωπικού στην ΓΔΑΕΕ και την επαγγελματική ανεπάρκεια στελεχών του ΥΠΕΘΑ.

Λίγη σημασία έχουν οι αφορμές που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού και που οφείλονται στην έλλειψη κάποιων επουσιωδών δικαιολογητικών (πάντως από την πλευρά των συμμετεχουσών εταιρειών διατυπώνονται κατηγορίες κατά της επιτροπής, ότι αυτά που ζητούσαν προσκομίστηκαν). Σημασία έχει ότι ο διαγωνισμός ήταν θνησιγενής και κυριολεκτικά “σπάει ρεκόρ” σε ότι αφορά την ταχύτητα με την οποία κηρύχθηκε άγονος.

Είναι γεγονός ότι ο νόμος 3433/2006, κληρονομιά της υπουργίας Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος όμως διατηρήθηκε από τον διάδοχό του Ε.Μεϊμαράκη, είναι άκρως προβληματικός, ένας νόμος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφοπλισμό της χώρας, γεμάτος με περίπλοκες διατάξεις που δημιουργούν αδιέξοδα, αλλά όλα αυτά ήταν γνωστά όταν προκήρυξαν τον διαγωνισμό. Το γεγονός ότι από την αρχή τέθηκε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο (τέλη Μαρτίου η προκήρυξη, 18 Μαίου η κατάθεση προσφορών) και εν συνεχεία δεν δόθηκε καμία παράταση ήταν απλώς η ταφόπλακα του διαγωνισμού που φιλοδοξούσε στις 28 Ιουλίου να ανακηρύξει τον νικητή. Όπως το defencenet.gr είχε ενημερώσει από τις 18 Μαίου, ο διαγωνισμός ήταν ναρκοθετημένος από παντού.

Ακόμα και οι προδιαγραφές, ήταν διάτρητες. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη συζήτηση για το αν το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να μείνει μόνο του στην κατάρτιση των προδιαγραφών καθαρά αεροπορικού υλικού.

Το απίστευτο με τους 50 knots ανέμου “οποιαδήποτε κατευθύνσεως” με τους οποίους μπορούσε να απογειωθεί ένα αεροσκάφος, ήταν μόνο ένα από τα επιεικώς “μη λογικά” σημεία των προδιαγραφών. Η δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας θετικό στοιχείο, αλλά ούτε ναύτης oύτε αεροπόρος, γίνεσαι από την μία μέρα στην άλλη…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν τέλει, ούτε και οι δύο εναπομείνασες εταιρείες στον διαγωνισμό, η Alenia-Selex και η CASA-EADS, θεωρούσαν ότι αυτός μπορούσε να προχωρήσει. Χαρακτηριστικό της νευρικότητας που επικρατούσε ήταν το χθεσινό επεισόδιο κατά την διάρκεια του ανοίγματος των δικαιολογητικών των εταιρειών που συμμετείχαν, όταν ο Ισπανός εκπρόσωπος της CASA, επιτέθηκε φραστικά στα μέλη της επιτροπής της ΓΔΑΕΕ για την παρουσία εκεί μιάς τρίτης εταιρείας, εκτός των δύο που τελικά συμμετείχαν, της ελληνικής ISI, η οποία όμως είχε κάθε δικαίωμα να παρίσταται, όπως έγινε γνωστό.

Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε ως “πρωτοφανές”, αλλά ήταν απλά ο ατυχής επίλογος του πρώτου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε μετά από πέντε χρόνια…

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η ιταλική Alenia, ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης με την οποία απορρίφθηκε η προσφορά της

 Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.