ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τι έφταιξε για την προσάραξη της φρεγάτας «Έλλη» : «Δεν μπορεί να καθόταν κάποιος στη γέφυρα και να μην το κατάλαβε»

Τι έφταιξε για την προσάραξη της φρεγάτας «Έλλη» : «Δεν μπορεί να καθόταν κάποιος στη γέφυρα και να μην το κατάλαβε»

Η προσάραξη της φρεγάτας «Έλλη», έχει προκαλέσει προβληματισμό και συζητήσεις στους κόλπους του ΓΕΝ. Τι έφταιξε όμως;

Το ατύχημα συνέβη στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης «Παρμενίων» και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης Τουρκία.

Απόστρατος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού εκτίμησε ότι «πιθανόν κάποια κίνηση δεν έπιασε, κάτι δεν λειτούργησε σωστά ή κάποια εντολή που δόθηκε ήταν λανθασμένη. Δεν μπορεί να καθόταν κάποιος στη γέφυρα να έβλεπε ότι πηγαίνει σε αβαθή και να μην έκανε τίποτα» είπε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο καιρός θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα αβαθή υπάρχουν στους χάρτες και υποτίθεται πως τα γνωρίζεις. «Καμιά φορά γίνονται και ανθρώπινα λάθη. Κάποιος έκανε λάθος. Ο κυβερνήτης, ο ύπαρχος, ο αξιωματικός φυλακής που ήταν στη γέφυρα; Αφού δεν έπαθε ζημιά το καράβι, όλα καλά. Πάντως σύνηθες δεν είναι το να προσαράσσει καράβι. Αν δεν προσέξεις καλά τον χάρτη να δεις που είναι τα αβαθή, αυτό θα συμβεί» συμπλήρωσε.

Ως προς τη διαδικασία που προβλέπεται στο εξής, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ανέφερε: «τώρα θα αρχίσουν ανακρίσεις και Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν και ποινές. Και ασφαλώς θα υπάρξει ποινή για τον κυβερνήτη ο οποίος σε κάθε περίπτωση έχει την ευθύνη. Αν διαπιστωθεί ότι ήταν αμέλεια του κυβερνήτη, θα μπορούσε ακόμη και να αντικατασταθεί για παράδειγμα.

Εξαρτάται και από το πώς θα ερμηνεύσει την κατάσταση το Ναυτοδικείο και ο Α/ΓΕΝ. Θα υπάρξει οπωσδήποτε και συζήτηση για το ότι αποτελεί ντροπή για το Ναυτικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο και πιθανότατα ο κυβερνήτης θα πληρώσει το τίμημα. Και δικαίως, διότι ακόμη κι αν δεν ήταν αυτός στη γέφυρα, ως κυβερνήτης θα είχε ευθύνη ακόμη κι αν ήταν στο σπίτι του».

Προσπαθώντας να εξηγήσει το πώς μπορεί να συνέβη το ατύχημα ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού εξήγησε ότι «ενδεχομένως, λόγω του καιρού να έπρεπε να κινηθεί πιο ανοικτά και όχι τόσο κοντά στις ακτές. Διότι αν έχει καιρό και πηγαίνεις κοντά στις ακτές» συνέχισε, «δεν είναι απίθανο να παρασυρθεί το πλοίο. Όταν έχει καιρό προς μια κατεύθυνση δεν το πας το καράβι κοντά στις ακτές», σημείωσε με νόημα.

«Κοντά στις ακτές πάντως πήγε εν όψει της απόβασης. Για να δει αν μπορούν να βγουν τα αρματαγωγά. Αναγκάστηκε με άλλα λόγια να πάει εκεί. Διότι για να βγουν τα αρματαγωγά, πρέπει πρώτα να γνωρίζουν πώς είναι ο βυθός. Η κλίση και η ποιότητά του.

Για να μην κολλήσουν κι αυτά, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμη χειρότερο. Σε μια πραγματική απόβαση καλύτερα να κολλήσει η φρεγάτα παρά τα αρματαγωγά. Πιθανόν η φρεγάτα πήγε κοντά για να ελέγξει την κλίση του βυθού κι αν είναι αμμώδης για να μπορούν να βγουν τα αρματαγωγά. Κάπου εκεί την πάτησε», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, τόνισε ότι η φρεγάτα «Έλλη» θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αντικατασταθεί. Αυτό βέβαια δεν έχει σχέση με το γεγονός της προσάραξης. Σύμφωνα με τον απόστρατο αρχηγό «επισήμως η φρεγάτα Έλλη δεν είναι ναυαρχίδα του Ελληνικού Ναυτικού. Είναι απλώς το καμάρι μας λόγω ονόματος. Βέβαια και η “Έλλη” και η “Λήμνος” έχουν συμπληρώσει προ πολλού το όριο ζωής τους. Έπρεπε να τα έχουμε ανανεώσει εδώ και 15 χρόνια. Είναι σχεδόν 45 ετών καράβια» τόνισε και κατέληξε: «δεν φταίει αυτό για την προσάραξη φυσικά. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι και τόσο καμάρι το πλοίο αυτό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.