ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι Κινέζοι μας δείχνουν το μέλλον: Έτσι θα είναι τα υποβρύχια νέας γενιάς!

Οι Κινέζοι μας δείχνουν το μέλλον: Έτσι θα είναι τα υποβρύχια νέας γενιάς!

Δύο εργασίες δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν το πως θα είναι τα υποβρύχια νέας γενιάς, τουλάχιστον όπως τα έχουν σχεδιάσει οι Κινέζοι.

Η πρώτη εργασία αναφέρεται στη “Βελτιστοποίηση των υποβρυχίων καθέτων εκτοξευτών πυραύλων” ενώ η δεύτερη στην “ανάλυση του εκπεμπομένου θορύβου από προωθητές άνευ άξονα”. Αν οι δύο αυτές εργασίες αντανακλούν τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν στην τρίτη γενιά κινεζικών πυρηνικών υποβρυχίων, θα αντιπροσωπεύουν σίγουρα ένα άλμα μεγαλύτερο του αναμενομένου και σίγουρα μεγαλύτερου από την πρόοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γενιάς, δηλαδή μεταξύ των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων Type 093 (Shang) και της κλάσης πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών βλημάτων Type 094 (Jin).

Το δόγμα μάχης του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού προκρίνει τον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας έναντι του ανθυποβρυχιακού πολέμου γεγονός που έκανε τους αναλυτές να περιμένουν την ενωμάτωση κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων cruise εναντίον πλοίων (ASCM) και για πλήγματα σε χερσαίους στόχους (LACM) από τα νέα υποβρύχια κλάσης Type 095.

Μία από τις εργασίες παρουσιάστηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Ship Science and Technology Journal τον Απρίλιο του 2017 αλλά παρόμοιες μελέτες μπορούν να ανιχνευθούν μέχρι το 2005, γεγονός που φανερώνει μια συνέπεια στην έρευνα συγκεκριμένων τομέων.

Η αμερικανική κλάση υποβρυχίων βαλλιστικών βλημάτων Virginia διαθέτει 12 κάθετους εκτοξευτές πυραύλων ενώ στην τελευταία έκδοση Block III θα έχουν το νέο Virginia Payload Tube (VPT) της BAE Systems που προσθέτει τον ίδιο αριθμό πυραύλων σε εναλλάξιμες θέσεις. Σίγουρα, η κινεζική πλευρά έχει μελετήσει αυτήν την τεχνολογία για το μέλλον και των δικών της υποβρυχίων. Ίσως να δούμε κάτι ανάλογο στην κλάση Type 095.

O υδροπροωθητής που αναφέρθηκε στη δεύτερη εργασία, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ship Mechanics τον Νοέμβριο του 2018 και αναφέρεται σε έναν εναλλακτικό τρόπο πρόωσης από τη συμβατική προπέλα που αποτελείται από έναν ρότορα με πολλαπλά πτερύγια και στάτορα μέσα σε έναν κύλινδρο. Όλη η σύληψη αρχιτεκτονικά είναι όμοια με αυτήν ενός στροβιλοκινητήρα μονής φάσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό διαθέτει αυτή τη στιγμή 7 πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, 12 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια και άγνωστο αριθμό (περί τα 59) συμβατικής πρόσωσης επιθετικών υποβρυχίων. Στην επόμενη δεκαετία 11 πυρηνοκίνητα υποβρύχια αναμένεται να εισέλθουν σε υπηρεσία (5 Type 095 επιθετικά και 6 Type 096 βαλλιστικών βλημάτων). Αν και τα κινεζικά υποβρύχια ακολουθούν γενικά την γραμμή των παλιότερων σοβιετικών υποβρυχίων, όλο και περισσότερα στοιχεία απαντώνται από σύγχρονα δυτικής προέλευσης υποβρύχια, τόσο στη γενική αρχιτεκτονική όσο και στα υποσυστήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.