ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ενίσχυση της συνεργασίας των ναυτικών Ελλάδας και Αιγύπτου

Ενίσχυση της συνεργασίας των ναυτικών Ελλάδας και Αιγύπτου

Η πρόσφατα (5 και 6 Σεπτεμβρίου) διεξαχθείσα άσκηση «ALEXANDROUPOLIS 06» με τη συμμετοχή ελληνικών και αιγυπτιακών δυνάμεων ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των δύο ναυτικών.

Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) διατηρεί συνεργασία με το Ναυτικό της Αιγύπτου κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) επιπέδου ΓΕΕΘΑ. Οι βασικοί τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο Ναυτικών η επιχειρησιακή εκπαίδευση, η ανταλλαγή επισκέψεων, και η συνεργασία μεταξύ Υδρογραφικών Υπηρεσιών (ΥΥ). Στον τομέα της Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης το ΠΝ συμμετέχει στην άσκηση «BRIGHT STAR» που διοργανώνεται από το Αιγυπτιακό Ναυτικό. Επίσης από το ΠΝ και το Αιγυπτιακό Ναυτικό διεξάγονται ανά διετία οι διμερείς ασκήσεις μικρής κλίμακας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» στην Ελλάδα και την Αίγυπτο αντίστοιχα. Κατά την παρούσα περίοδο διεξήχθη η άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-06» η οποία διοργανώθηκε από το ΠΝ, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ νήσων Κύθηρα και Κρήτης, για το διάστημα από 3 ως 8 Σεπ 2006. Τα αντικείμενα της άσκησης περιλάμβαναν επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής (Non Combatant Evacuation Operations-NEO), επιβολής του δικαίου θαλάσσης (Maritime Law Enforcement Operations) και έρευνας-διάσωσης (Search and Rescue-SAR). Το Αιγυπτιακό Ναυτικό συμμετείχε με 2 Φρεγάτες (Φ/Γ), ενώ από πλευράς ΠΝ συμμετέχουν 2 Φ/Γ, 1 υποβρύχιο και ένα πετρελαιοφόρο. Τα τελευταία έτη επίσης εκτελούνται επισκέψεις στον λιμένα του Πειραιά του εκπαιδευτικού πλοίου «EL NASER» του Αιγυπτιακού Ναυτικού.

Από 01 έως 04 Απριλίου 2006, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια μιας φρεγάτας στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του “Ευαγγελισμού της Θεοτόκου” στην Αλεξάνδρεια, καθώς και των εγκαινίων του Πατριαρχικού Οίκου, στην οποία παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στον τομέα συνεργασίας μεταξύ των Υδρογραφικών Υπηρεσιών των δύο κρατών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ελλάδα από δύο Αξιωματικούς επιτελείς της Αιγυπτιακής Υδρογραφικής Υπηρεσίας από 21 Αυγούστου  έως 1 Σεπτεμβρίου 2006, με σκοπό την συμμετοχή τους σε διαδικασίες χαρτογράφησης και παραγωγής ψηφιακών χαρτών της Υδρογραφικής Υπηρεσίας  του ΠΝ. Επιπρόσθετα, υφίσταται σε εκκρεμότητα σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding – MOU), το οποίο θα ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υδρογραφικών Υπηρεσιών για το οποίο αναμένεται η τελική απάντηση της Αιγυπτιακής πλευράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.