ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η κρίση προβληματίζει τους Έλληνες της Πόλης

Η κρίση προβληματίζει τους Έλληνες της Πόλης

Ανήσυχοι και μάλλον σε σύγχυση είναι οι Ελληνες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη με τη λαϊκή εξέγερση των τελευταίων εβδομάδων. Ποιοι είναι, όμως, οι Ελληνες που ζουν στην Πόλη.

Καταρχήν είναι η μικροσκοπική κοινότητα των περίπου 2.000-3.000 Ρωμιών (Rum) δηλαδή των Ελλήνων Ορθοδόξων με τουρκική υπηκοότητα που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και την Τένεδο -τα δυο νησιά το Αιγαίου που ανήκουν στην Τουρκία.

Η κοινότητα αυτή έχει αναπτυχθεί ιστορικά γύρω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως που αποτελεί την Μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας.

Το Πατριαρχείο αποτελεί το κέντρο της πνευματικής ζωής των Ελλήνων αυτών και τον καθοδηγητή τους.

Δίπλα από τους Ρωμιούς έχει τα τελευταία λίγα χρόνια δημιουργηθεί μια νέα ομάδα Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που αριθμεί περίπου 1.000 Ελληνες που προέρχονται είτε από την Ελλάδα είτε από άλλα μέρη κυρίως της Ευρώπης και βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη ως φοιτητές, μεταπτυχιακοί σπουδαστές, στελέχη πολυεθνικών, επιχειρηματίες κτλ. Είναι οι λεγόμενοι «Νεοπολίτες».

Η κρίση στην Τουρκία έχει διχάσει τον ελληνικό πληθυσμό της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν μια κυβέρνηση που εμφανίστηκε αρχικά να υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης των μειονοτήτων γι’ αυτό οι Ρωμιοί τουλάχιστον στην πρώτη φάση, τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του Ερντογάν.

Μάλιστα μετά το 2007, με την ψήφιση διαφόρων μέτρων που διευκόλυναν την επιστροφή στα ελληνικά βακουφικά ιδρύματα των Ρωμιών μέρους των περιουσιών της ελληνικής κοινότητας που είχε καταληφθεί παράνομα από τις τουρκικές αρχές στο παρελθόν, η κοινότητα των Ρωμιών ήλθε πιο κοντά στην κυβέρνηση Ερντογάν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς υπερασπιστές της κυβέρνησης στην πορεία της Τουρκίας προς το στόχο της ΕΕ.

Οι εξελίξεις, ωστόσο και το διαφορετικό πρόσωπο ενός απολυταρχικού αλαζόνα ηγέτη, όπως εμφανίζεται τελευταία ο Ταγίπ Ερντογάν, αφενός έχει τρομοκρατήσει τους Ρωμιούς και αφετέρου τους έχει διχάσει.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας και πιο συντηρητικοί προτιμούν να κρατούν αποστάσεις, να μην εκδηλώνονται και να περιμένουν. Οι νεότεροι και πιο προοδευτικοί που συμμετέχουν και στις κινητοποιήσεις στο Πάρκο Γκεζί πιστεύουν ότι οι Έλληνες της Πόλης θα πρέπει να συμπεριφέρονται όχι πλέον ως θρησκευτικά προσδιοριζόμενη θρησκευτική κοινότητα (σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης) αλλά ως ισότιμοι πολίτες της Τουρκίας.

Όσο για τους Νεοπολίτες, που στην πλειονότητά τους έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν έχουν βιώσει τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος των Ρωμιών (Σεπτεμβριανά) δείχνουν να συμφωνούν σήμερα περισσότερο με τους εξεγερμένους του Πάρκου Γκεζί. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.