Μετά από την Ελληνική Κοινότητα Παρισίου τώρα κραυγή αγωνίας για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων και από Γερμανία

Μετά από την  Ελληνική Κοινότητα Παρισίου τώρα κραυγή αγωνίας για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων και από Γερμανία

O Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του συντονιστικού γραφείου Μονάχου και της Περιοχής Ρηνανίας Βεστφαλίας για άλλη μία φορά με επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας κάνει έκκληση και ζητάει με προτάσεις που καταθέτει να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των μοντέλων σχολείων στην ευρύτερη περιοχή εντός του σχολικού έτους 2017/18.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

Με την επιστολή μας θα θέλαμε για άλλη μια φορά να σας παρακαλέσουμε να διασφαλίσετε την λειτουργία όλων των μοντέλων σχολείων στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του συντονιστικού γραφείου Μονάχου.

Επισημάνουμε ότι στην προαναφερόμενη περιοχή υπάρχουν σχολεία όπως:

1.Αναγνωρισμενα Τ.Ε.Γ. σε όλη τη γερμανική επικράτεια.

2.Ελευθερα Τ.Ε.Γ. και Νηπιαγωγεία που λειτουργούν στα πλαίσια των τοπικών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

3.Σχολεία ενταγμένα στο γερμανικό ωρολόγιο πρόγραμμα

4.Σχολεία ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση από γερμανικής πλευράς (βλέπε περιοχή Ρηνανίας Βεστφαλίας)

5.Δημοτικά και Γυμνάσια με γερμανική συγχρηματοδότηση 80 %. (βλέπε Βαυαρία) και ενταγμένα δίγλωσσα σχολεία (βλέπε περιοχή Εσση). Πιο αναλυτικά: Ενταγμένα δημοτικά και γυμνάσια που εφαρμόζουν το δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (τα μαθήματα γίνονται τόσο στην γερμανική όσο και στην ελληνική γλώσσα) και επιδοτούνταν στο παρελθόν τυπικά από την Γερμανία και από την Ελλάδα.

6.Ελληνικά λύκεια / αμιγή ελληνόγλωσση εκπαίδευση (πλήρη χρηματοδότηση από την ελληνική πολιτεία). Λόγω ακριβώς των οικονομικών δυσκολιών τα ελληνικά λύκεια που αποτελούν την κορωνίδα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης (βλ. 5) κινδυνεύουν να κλείσουν και με αγωνία κάθε φορά αναμένονται στοιχειώδη μέσα για τα λειτουργικά τους έξοδα και ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του ελληνικού αναλυτικού προγράμματος. Επισημαίνουμε ότι το μέλλον των ελληνικών λυκείων στη Γερμανία δεν αφορά τη γερμανική πλευρά και οι ελπίδες των μαθητών και των οικογενειών τους επαφίενται αποκλειστικά στην ελληνική πολιτεία.

.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ / ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Τα μέλη μας προτείνουν ομόφωνα:

1. Να καλυφθούν όλα τα κενά άμεσα με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς ή με εκπαιδευτικούς πέραν της απόσπασης / με παράταση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία μας και να οργανωθεί σχέδιο διετίας που θα διασφαλίζει την λειτουργία των σχολικών μονάδων μας από την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

2. Να καλυφθούν τα κενά στα ακριτικά σχολεία των κρατιδίων μας που είναι αναγνωρισμένα Τ.Ε.Γ. αλλά κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη δεν επανδρώθηκαν με εκπαιδευτικό προσωπικό.

3. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών λυκείων για να επανέλθει άμεσα η κανονικότητα στη λειτουργία των μαθημάτων. Να διερευνηθεί η δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας από το υπάρχων εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που δημιουργήθηκαν με τις καθυστερήσεις των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι η ενισχυτική διδασκαλία θε μειώσει τις ανάγκες των μαθητών να παρακολουθούν μαθήματα σε ιδιωτικά φροντιστήρια εφόσον οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από οικογένειες με συγκεκριμένη οικονομική δυνατότητα.

4. Να συγκροτηθούν μεικτές ομάδες εργασιας ανά κρατίδιο μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας , των Συντονιστικών γραφείων, των Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για να διερευνηθούν οι διαφορές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε κάθε κρατίδιο ξεχωριστά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.