Συγκλονιστική περιγραφή ομογενούς: «Οι Αλβανοί μας έσυραν στο τμήμα και μας ανέκριναν επί δέκα ώρες»

Συγκλονιστική περιγραφή ομογενούς: «Οι Αλβανοί μας έσυραν στο τμήμα και μας ανέκριναν επί δέκα ώρες»

Πόλεμο νεύρων έκαναν οι αλβανικές αρχές στους δώδεκα ομογενείς τους οποίους προσήγαγαν για «εξακρίβωση στοιχείων» και κράτησαν επί δέκα ώρες στο αστυνομικό τμήμα του Αργυροκάστρου.

«Δέκα ώρες μας ανέκριναν οι αλβανικές αρχές παρόλο που είχαμε όλα τα νόμιμα έγγραφα» λέει ο βορειοηπειρώτης Ανδρέας Κούρτης, που είναι δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης Αττικής. Ο κ.Κούρτης περιγράφει τον σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο σταμάτησαν τα αυτοκίνητα των ομογενών οι άνδρες της Ασφάλειας της αλβανικής αστυνομίας, πώς τους επιβίβασαν έναν- έναν στα συμβατικά αυτοκίνητα της αστυνομίας και τους οδήγησαν στο τμήμα, παρότι όλοι είχαν πάνω τους και επέδειξαν ταυτότητες και ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως λέει, επέμεναν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους βρίσκονταν στη Βόρειο Ήπειρο, σα να μην ήταν επαρκές ότι είχαν πάει στους Βουλιαράτες για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Είμαι βορειοηπειρώτης, γεννημένος στον Άγιο Ανδρέα», περιγράφει.

«Χθες, μετά την κηδεία, μαζί με τον Μπάμπη Καραθάνο, πρόεδρο του συλλόγου βορειοηπειρωτών Αθήνας, τον Χρήστο τον Ντούτση, πρώην Έπαρχο Άνω Δρόπολης και τον Θωμά Στέφο, μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και επιχειρηματία πηγαίναμε σε ένα χωριό που ήξερε ο Ντούτσης προκειμένου να δειπνήσουμε. Ενώ ακολουθούσαμε την πορεία μας για τον προορισμό μας, ξαφνικά πετάχτηκε ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας μπροστά μας και μας σταμάτησε. Οι αστυνομικοί μας ζήτησαν τα χαρτιά μας, ενώ εξακολουθούσαν να έρχονται αυτοκίνητα της ασφάλειας. Σε λίγο οι αστυνομικοί μάς ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου. Τους ζητήσαμε τον λόγο και μας απάντησαν πως πρέπει να γίνει εξακρίβωση στοιχείων παρόλο που είχαμε τα χαρτιά μας».

Ο κ.Κούρτης συνεχίσει την περιγραφή της δεκάωρης περιπέτειας που έζησε:

«Μας χωρίζουν την παρέα και πήρε κάθε αυτοκίνητο έναν από εμάς. Μετά από σαράντα λεπτά, βρεθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα και μας έβαλαν σε διαφορετικά γραφεία και ξεκίνησε η ανάκρισή μας. Τι κάνουμε στην Αλβανία; Γιατί ήρθαμε; Από πού μπήκαμε; Με κάτι τέτοιες ερωτήσεις κρατώντας μας περίπου δέκα ώρες. Από μεριάς μας οι απαντήσεις ήταν ειλικρινείς και μάλιστα τους είπαμε πως δεν ζούμε πιά στην παλιά εποχή εκτός αν έκανα λάθος και θα έπρεπε να φοβάμαι. Ήρθαμε για τον Κωνσταντίνο που πιστεύουμε ότι έχασε άδικα την ζωή του και όχι για να πάρουμε την Βόρειο Ήπειρο. Από τις 16:30 το μεσημέρι έως τις 3:00 το πρωί. Λυπούμε πολύ γιατί το 1989-1991 δώσαμε αγώνες για να πέσει αυτού του είδους η δικτατορία χάνοντας και ανθρώπους μας από τους βασανισμούς. Δεν περίμενα πως το 2018 θα υπήρχε το ίδιο πράγμα. Οι αστυνομικοί έκαναν την δουλειά τους, είχαν εντολές από ανωτέρους τους και φυσικά ήταν πολιτικό το θέμα. Το αυτοκίνητο μου το πήρα σήμερα το πρωί μετά από τρεις ώρες ταλαιπωρία καθώς το βράδυ μου είπαν πως έχει κλείσει το παρκινγκ και δεν μπορούσαν να μου ανοίξουν. Ήθελαν να φτιάξουν κάτι χαρτιά και διάφορα άλλα» είπε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας ο οποίος ανακοίνωσε πως 52 Ελληνες πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να περάσουν ξανά τα σύνορα και να μπουν στην Αλβανία.

«Υπουργός είναι και ό,τι θέλει κάνει και λέει. Απλά να θυμίσουμε ότι έχουμε δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο τα οποία έχουν υπογράψει οι Αλβανικές κυβερνήσεις, υπάρχουν Ευρωπαϊκές Συμβάσεις τις οποίες έχουν υπογράψει οι ίδιοι για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Ζητάμε τα δικαιώματα μας όπως εκείνοι τα έχουν υπογράψει πρόσφατα για τις μειονότητες και ειδικά για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Σε κάθε ελληνική γιορτή έχουμε δικαίωμα να βάζουμε την Ελληνική σημαία και σε κάθε χωριό της Βορείου Ηπείρου, δικαιούται στα κεντρικά σημεία να τοποθετείται η Γαλανόλευκη. Δεν το ξέρουν όλοι οι ομογενείς αυτό κι όμως ισχύει» τόνισε.

Ανιστόρητος ο Νίκος Φίλης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ.Κούρτης απάντησε και στις αναφορές του κ. Φίλη περί Νότιας Αλβανίας: «Ο κ. Φίλης δεν παίζεται, και κρίμα που βρισκόταν και στο υπουργείο Παιδείας, κρίμα που δεν γνωρίζει ιστορία. Ας διαβάσει να μάθει τι θα πει έθνος και δεν λέμε ζήτω το κράτος, λέμε ζήτω το έθνος. Η Ήπειρος γεωγραφικά είναι 23.000 km2 και ολόκληρη η Αλβανία είναι 28.500 km2. Από την Ήπειρο τα 6.000 km2 ανήκουν στην Ελλάδα και τα 17.000 είναι της Βορείου Ηπείρου ας τα μάθει αυτά ο κ. Φίλης. Την ιστορία και την γεωγραφία δεν θα την αλλάξει ο κ. Φίλης και ο κάθε ένας. Ας μάθει τι δικαιούται ο Έλληνας ομογενής της περιοχής καθώς εκεί είναι Ελληνικό μέρος και δικαιούμαστε να σηκώνομε την σημαία μας. Μάλιστα στο δημαρχείο Φοινίκης έχουμε την Αλβανική σημαία δεξιά και αριστερά την Ελληνική από νόμο. Και μην ξανά παρομοιάσει την κατάσταση με αυτήν στην Θράκη και το ατυχές παράδειγμα του με τον Τούρκο στην Ελλάδα, δεν έχει σχέση. Ο άνθρωπος είναι ανιστόρητος. Και μην την αναφέρει ξανά την έκφραση οι Έλληνες της Αλβανίας ή οι Έλληνες της Νότιας Αλβανίας είναι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου της μειονότητας της Εθνικής» είπε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.