Ένα Ελληνορθόδοξο νηπιαγωγείο για τα Ελληνόπουλα της Μόσχας! (φώτο)

Ένα Ελληνορθόδοξο νηπιαγωγείο για τα Ελληνόπουλα της Μόσχας! (φώτο)

Το «ΆλφαΒήτα» είναι το πρώτο Ελληνορθόδοξο νηπιαγωγείο στην Μόσχα, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις 8 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Περισσότερα από 20 παιδιά πέρασαν το κατώφλι του Ελληνορθόδοξου νηπιαγωγείο του Σαββατοκύριακου «ΑλφαΒήτα», για να γίνουν οι πρώτοι μαθητές σε αυτό το πολυαναμενόμενο επιχείρημα του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας.

Ο ακαδημαϊκός, αντιπρύτανης του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστήμιου «Ν. Πιρογκόφ» και διευθυντής Ιατρικού Επιστημονικού-Ερευνητικού Κέντρου, καθηγητής οφθαλμολογίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Χρίστος Ταχτσίδης ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως: «Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που τα παιδιά από τις Ελληνικές οικογένειες της Ρωσικής πρωτεύουσας, επιτέλους, θα έχουν ευκαιρία έστω μια φορά την εβδομάδα να έχουν επαφή με την ελληνική γλώσσα».

Ο ίδιος μας αφηγείται, ότι δεν είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του: Να μιλάει νεοελληνικά. Γεννημένος στο Καζακστάν στην οικογένεια Ελλήνων Ποντίων από το Βατούμ, έψαχνε από μαθητής απεγνωσμένα μια ευκαιρία να κάνει μαθήματα της νεοελληνικής γλώσσα (σ.σ. στο σπίτι μιλούσαν μόνο την ποντιακή διάλεκτο). «Έμεινε μεγάλο απωθημένο σε μένα και σε πολλούς ομοιογενείς της γενιάς μας, που σπουδάσαμε στα πανεπιστήμια, κάναμε καριέρες, αποκτήσαμε κύρος και τιμές στην ρωσική κοινωνία, αλλά μας έμεινε ένα κενό, μια επιθυμία δικιά μας και των παιδιών μας, ανεκπλήρωτη: Να μάθουμε την ελληνική γλώσσα. Τώρα ήρθε ώρα, να προσφέρουμε στα εγγόνια μας την ευκαιρία να μάθουν αυτά από μικρά να μιλούν και να διαβάζουν νεοελληνικά», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ίννα Σεφ, καθηγήτρια της νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ δεν έχει ελληνικές ρίζες και όμως είναι πιστή στην ιδέα αναγέννησης του Ελληνισμού της Ρωσίας. Εργάζεται στο Σύλλογο ως τεχνική διευθύντρια. «Διδάσκω την ελληνική γλώσσα στους φοιτητές… Πιστεύω πως έχω ελληνική ψυχή!» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι Έλληνες της Μόσχας θέλησαν τα παιδιά τους να μάθουν τη γλώσσα από την πρώιμη παιδική ηλικία, να γνωρίσουν την κουλτούρα και την ιστορία των προγόνων τους και το κατάφεραν! Τρία χρόνια ασχοληθήκαμε με το ζήτημα του σχολείου. Θέλαμε να είναι ένα νηπιαγωγείο με ορθόδοξη συνιστώσα. Υπήρχαν δύο σοβαρά προβλήματα: η έλλειψη χώρου (σε όλες τις επιλογές που εξετάσαμε ήταν πολύ δαπανηρή η μίσθωση) και η έλλειψη εκπαιδευτών, ψάχναμε δασκάλους για τους οποίους η ελληνική είναι η πρώτη μητρική γλώσσα.Τα λύσαμε και τα δύο και τελικά, τα καταφέραμε !» δηλώνει ενθουσιασμένη.

Το 1ο Ελληνορθόδοξο νηπιαγωγείο για τα παιδιά των Ελλήνων της Μόσχας

Στην ιστορία της ίδρυσης του νηπιαγωγείου του «ΑλφαΒήτα» έπαιξε σημαντικό ρόλο ο νέος ηγούμενος της Εκκλησίας «Αγίων Πάντων» στην Kulishki”(Κουλίσκι) , Sergiοs Zvonarev, που πρόσφερε τους χώρους για μαθήματα. «Βρήκαμε δασκάλα, την Έλλη Παπανικολάου ενώ η Ένωση Ελλήνων επιχειρηματιών Μόσχας “Συνέργεια”, ανέλαβε την προετοιμασία της αίθουσας του νηπιαγωγείου με όλες τις προδιαγραφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Σύλλογος δέχθηκε περισσότερες από 100 αιτήσεις από διάφορες οικογένειες -Ελλήνων και μη- αλλά λόγω του μικρού χώρου υποδεχτήκαμε μόνο 40 παιδιά, όλα ελληνικής καταγωγής», είπε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9” ο πατήρ Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάροφ που θα διδάσκει θρησκευτικά μαθήματα στην Ελληνική αλλά και στη Ρωσική γλώσσα. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Ελλάδα από οικογένεια παλιννοστούντων του Καζακστάν. «Επέλεξα από νωρίς, από το λύκειο ακόμα, να υπηρετήσω την κοινωνία με τη βοήθεια του θεού», λέει ο 28χρονος ιερέας, φοιτητής στο τελευταίο έτος, στην Θεολογική Σχολή της Πνευματικής Ακαδημίας του Πατριαρχείου Μόσχας. «Νιώθω πολύ χαρούμενος, γιατί, πριν επιστρέψω στην Ελλάδα στην εκκλησία της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών, στο Μενίδι, όπου είμαι ενταγμένος, θα μπορέσω έμπρακτα να βοηθήσω τα παιδιά του Σαββατιάτικου σχολείου ΑλφαΒήτα», ανέφερε επίσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.