Έλληνας αρχιτέκτονας σχεδιάζει τον ψηλότερο πύργο του νοτίου ημισφαιρίου

Έλληνας αρχιτέκτονας σχεδιάζει τον ψηλότερο πύργο του νοτίου ημισφαιρίου

Με αφορμή την ανέγερση του υψηλότερου ουρανοξύστη του νοτίου ημισφαιρίου στο Σάουθμπανκ της Μελβούρνης, μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόϊλ και του ομογενή αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη.

Το ύψος του θα φτάνει τα 388 μέτρα, με 108 ορόφους, 600 διαμερίσματα και 288 δωμάτια ξενοδοχείου.

Αρχιτέκτονας του εντυπωσιακού κολοσσού είναι ο ομογενής Νώντας Κατσαλίδης, ειδικός σε σχεδιασμό πολυόροφων πύργων.

Ο ίδιος είχε σχεδιάσει τον πύργο Eureka, επίσης στο Σάουθμπανκ, που η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 2002 και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2007. To ύψος του Eureka (Εύρηκα) φτάνει τα 297 μέτρα, έχει 91 ορόφους και είναι ένα από τα επτά υψηλότερα κτίρια στον κόσμο, το δεύτερο σε ύψος στην Αυστραλία και το πρώτο στη Μελβούρνη. Αυτό, βέβαια, πριν κάνει την εμφάνισή της η είδηση-βόμβα ότι ο Νώντας Κατσαλίδης έχει ολοκληρώσει τα σχέδια του πύργου Australia 108, που θα είναι κατά 17 ορόφους υψηλότερο από το Eureka.

Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, φέρνει ζωηρές αντιρρήσεις, για το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ανέγερση του πύργου «ιεροσυλία», δεδομένου ότι θα σκιάζει το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

Ο υπουργός Πολεοδομίας, Μάθιου Γκάι, υποστηρίζει ότι ο εν λόγω πύργος «ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Μελβούρνη και δείχνει ότι η Αυστραλία έχει πλέον ενηλικιωθεί». Και βεβαίως ο κ. Γκάι έδωσε την συγκατάθεσή του για να σχολιάσει περιπαιχτικά ο δήμαρχος πως «αλλοίμονο αν η σπουδαιότητα, η αξία και η αισθητική των κτιρίων κρεμόταν από το ύψος. Μερικά από τα ωραιότερα κτίρια του κόσμου, μερικά από τα θαύματα αρχιτεκτονικής, δεν είναι πανύψηλοι πύργοι».

«Απλώς είναι αλλεργικοί στους ουρανοξύστες» είναι η απάντηση που έδωσε ο Νώντας Κατσαλίδης, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Οι δήμαρχοι της Μελβούρνης, παραδοσιακά, ενοχλούνται όταν δεν ερωτούνται, αναφορικά με αυτά τα θέματα. Επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί γιατί μένουν έξω από τις διαδικασίες. Οι ουρανοξύστες καθορίζουν τη φυσιογνωμία μιας πόλης. Ο πύργος Australia 108, έχει σχεδιαστεί με στόχο να είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό, με το ξενοδοχείο δε, που θα έχει στους επάνω ορόφους, θα είναι ανοιχτός σε όλους».

Ο ίδιος πρότεινε να ερωτηθούν οι κάτοικοι της Μελβούρνης, αν νομίζουν ότι η πόλη τους θα ήταν καλύτερη χωρίς τον ουρανοξύστη Eureka που δεσπόζει τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.