Δοξολογία και παρέλαση του Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη

Δοξολογία και παρέλαση του Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη

“Στα δύσκολα δοκιμάζονται οι Έλληνες και θα τα καταφέρουμε” τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, μιλώντας κατά την πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης, παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου και στελεχών ομογενειακών φορέων. Η δοξολογία τελέστηκε σήμερα λόγω της μεγαλειώδους παρέλασης του Ελληνισμού της Αμερικής, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα, όπως κάθε χρόνο στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν. Ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας, επισήμανε ότι “θυμόμαστε το παρελθόν για να ορίσουμε το παρόν και να χαράξουμε το μέλλον, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές”, προσθέτοντας ότι “το μήνυμα του ’21 για πανανθρώπινες αξίες ξεπήδησε από την αρχαία Ελλάδα”. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι “το μήνυμα αυτό έφτασε και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες”, σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν βρέθηκαν ποτέ σε αντίπαλα στρατόπεδα και πάντα αγωνίζονται για τις κοινές αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Σήμερα, δίνουμε ένα άλλο αγώνα και μαζί με τις ΗΠΑ επιδιώκουμε την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία για τους λαούς μας”.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ είπε: “Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έστειλε τους λεβέντες αυτούς (Εύζωνες) να μας γεμίσουν με υπερηφάνεια, του πρωθυπουργού μας και όλου του Ελληνικού λαού σας ευχαριστώ θερμά για ότι κάνετε για την Ελλάδα. Ο λαός μας αγωνίζεται για μια νέα πατρίδα απαλλαγμένη από τα οποιαδήποτε σφάλματα του παρελθόντος και είμαστε βέβαιοι για την τελική επικράτηση αξιών που όλοι επιδιώκουμε”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε ότι “όταν ο Ελληνισμός αντιστέκεται σε δυνάμεις υποταγής και υποδούλωσης, πάντα εξέρχεται νικητής”, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί γιορτασμοί της Ομογένειας για την εθνική επέτειο συμπίπτουν με την Ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως και “η εθνεγερσία του 1821 υπήρξε μια υπέροχη ηρωική ώρα στην ιστορία της Ελλάδας και συνδέεται με το ηρωικό στοιχείο του Σταυρού. Πρόκειται για μια μεγάλη θυσία των αγωνιστών που έπεσαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας, για τού Χριστού την πίστη την αγία, και της πατρίδος την ελευθερία”.

Μετά τη δοξολογία θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιερ», όπου θα απευθύνουν χαιρετισμούς επίσημοι προσκεκλημένοι, στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό.

Η παρέλαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Η ηλιοφάνεια και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη Νέα Υόρκη εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων κάθε ηλικίας (παρελαυνόντων και θεατών), εκατοντάδων φορέων της Ομογένειας (σχολεία, ομοσπονδίες, κοινότητες, σύλλογοι, φοιτητικές οργανώσεις και ιδρύματα), καθώς και πολλών αρμάτων και φιλαρμονικών.

Η φετινή παρέλαση έχει ως κεντρικό σύνθημα: «Με την αποφασιστικότητά τους, οι Έλληνες θα ξεπεράσουν την κρίση». Για πρώτη φορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν θα συμμετάσχει διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ενώ αναμένεται να λάβουν μέρος Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Τελετάρχης της παρέλασης, την οποία διοργανώνει σε ετήσια βάση η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, είναι ο ελληνικής καταγωγής βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος και επίτιμη τελετάρχης η καθηγήτρια Αθηνά Δημητρίου, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του συζύγου της, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και για αρκετά χρόνια ήταν δυναμικό στέλεχος της Ομοσπονδίας και εκ των βασικών εκφωνητών στην παρέλαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.