ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

”Θα επιστρέψουν οι Έλληνες στην Ίμβρο;”

”Θα επιστρέψουν οι Έλληνες στην Ίμβρο;”

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ως κεντρική της είδηση, στην ηλεκτρονική της μορφή, τη πιθανότητα οι Έλληνες που εγκατέλειψαν το νησί πριν πενήντα χρόνια να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους μόλις… σημάνει το πρώτο κουδούνι του σχολείου. 

Το σχολείο πρόκειται να ανοίξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, «ενδεχομένως, προσελκύοντας Έλληνες, εκτός Τουρκίας, να επιστρέψουν στη χώρα», όπως αναφέρει στην τουρκική εφημερίδα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας, Αλληλοβοήθειας, Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Ίμβρου, Στέλιος Μπερμπέρ

Σύμφωνα με τον Μπερμπέρ, υπάρχουν 15.000 Έλληνες του Ίμβρου σε όλο τον κόσμο, παρόλα αυτά ο ίδιος δεν βλέπει πολύ πιθανή την μαζική επιστροφή τους στο νησί.

«Μετά το 1964, η ελληνική γλώσσα απαγορεύθηκε, ενώ για πενήντα χρόνια ούτε ένα παιδί Ελλήνων δεν γεννήθηκε στο νησί. Σήμερα ζουν περίπου 300 Έλληνες στην Ίμβρο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι», δήλωσε.

Τόνισε μάλιστα, ότι οι περιουσίες των περισσοτέρων που έχουν εγκαταλείψει το νησί, έχουν κατασχεθεί, με αρκετούς από αυτούς να κινούνται νομικά για να τις αποκτήσουν ξανά και να έχουν φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού τα τουρκικά δικαστήρια δεν τους δικαίωσαν, ενώ λίγοι είναι αυτοί που έχουν ακόμα στην ιδιοκτησία τους κατοικίες ή εκτάσεις.

Το ζήτημα που στάθηκε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επαναλειτουργία του σχολείου όλα αυτά τα χρόνια, αποτέλεσε η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η οποία ακόμα και σήμερα βάσει νόμου θεωρείται «εξωσχολικό μάθημα», όπως αναφέρει ο Μπερμπέρ. Βέβαια, με καθησυχαστικό τόνο υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται να προκύψει περαιτέρω πρόβλημα, αλλά επιβάλλεται να αλλάξει η νομοθεσία».

Το σχολείο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1951, αλλά αυτή διεκόπη το 1964, ενώ λειτουργούσαν έξι ελληνικά δημοτικά σχολεία και ένα γυμνάσιο. Τότε, άλλωστε οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας είχαν κλιμακωθεί λόγω του Κυπριακού ζητήματος, με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.