ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σε λειτουργία το σύστημα που θα στέλνει ειδοποίηση στο κινητό πριν τον σεισμό (βίντεο)

Σε λειτουργία το σύστημα που θα στέλνει ειδοποίηση στο κινητό πριν τον σεισμό (βίντεο)

Στην Καλιφόρνια τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα που θα στέλνει ειδοποίηση στα κινητά των πολιτών, 20 δευτερόλεπτα πριν αρχίσει ο σεισμό.

Εκατομμύρια άνθρωποι, σε ολόκληρη την Καλιφόρνια, θα λαμβάνουν τώρα ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνά, δευτερόλεπτα πριν αρχίσει να σείεται η γη από σεισμό, με ένα επαναστατικό σύστημα.

Με φόντο τη θρυλική Bay Bridge, 30 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1989 στη Loma Prieta, που έπληξε την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, με εκατοντάδες κτίρια να πέφτουν και ένα τμήμα της γέφυρας να καταρρέει -όπως και ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος- προκαλώντας δεκάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματισμούς, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το πρώτο κρατικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει!

«Κάνουμε ένα τεράστιο άλμα σε ό,τι αφορά την πρόληψη σεισμών», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Govin Newsom και πρόσθεσε: «Αυτό το σύστημα σου δίνει από 10 μέχρι και 20 δευτερόλεπτα έγκαιρης προειδοποίησης»!

Το μόνο, πλέον, που έχουν να κάνουν οι κάτοικοι, είναι να «κατεβάσουν» στα κινητά τους την εφαρμογή ShakeAlert, προκειμένου να λαμβάνουν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από τους σεισμολόγους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, ενώ το MyShake έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προειδοποιεί το κοινό μόνο όταν ανιχνεύεται σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ και πάνω. Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι είναι η ταχύτερη, μέχρι στιγμής, μέθοδος προειδοποίησης, όλων των εποχών!

Μάλιστα, ανάλογα με την εγγύτητά τους στο επίκεντρο του σεισμού, οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά το… κούνημα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τα δευτερόλεπτα έγκαιρης προειδοποίησης θα δώσουν στους ανθρώπους αρκετό χρόνο,προκειμένου να σώσουν τις ζωές τους, όταν ο επόμενος -αναπόφευκτος- σεισμός «χτυπήσει».

Οι προειδοποιήσεις θα επιτρέψουν, επίσης, στους γιατρούς να σταματήσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να προλάβουν μια μεγάλη καταστροφή και τους οδηγούς των ΜΜΜ να τραβήξουν χειρόφρενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είκοσι δευτερόλεπτα -όχι, αυτό δεν είναι ένα ασήμαντο χρονικό διάστημα», είπε ο Newsom.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.