Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Χανιά: Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες – Εκκενώθηκαν οικισμοί και μία παραλία (βίντεο)

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Χανιά: Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες – Εκκενώθηκαν οικισμοί και μία παραλία (βίντεο)

(upd) Ανεξέλεγκτη συνεχίζει και καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη (12/08) στα Χανιά, στην περιοχή Μουστάκο του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου.

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε την Πέμπτη (13/08) λόγω των ισχυρών ανέμων, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας να είναι ισχυρές στην περιοχή, προσπαθώντας να την οριοθετήσουν, ενώ από αέρος επιχειρούσαν μέχρι να νυχτώσει δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και στην περιοχή συνολικά επιχειρούν 117 πυροσβέστες με το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα Αιγαίου, 54 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η φωτιά κινήθηκε αρχικά από την περιοχή Μουστάκο σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, έκαψε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια εξαιτίας των ισχυρών ανέμων οι φλόγες τύλιξαν το βουνό και έφθασε στο χωριό Σκλαβοπούλα, όπου τα σπίτια κινδύνευσαν και εκκενώθηκαν. Με την άμεση επέμβαση πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Στη συνέχεια, η φωτιά κινήθηκε προς τα βουνά, όπου δεν υπήρχε πρόσβαση οδική και χρειάστηκε η ενίσχυση των εναέριων μέσων», ανέφερε ο δήμαρχος Κανδάνου – Σελίνου, Αντώνης Περάκης.

Εκτός από το χωριό Σκλαβοπούλα αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και της παραλίας Κεδρόδασος. «Έγιναν εκκενώσεις στην περιοχή Σκλαβοπούλα, καθώς η φωτιά έφθασε στις αυλές των σπιτιών. Ευτυχώς, δεν έχει καεί κάποιο σπίτι. Εκκενώνουμε όμως προληπτικά και την παραλία Κεδρόδασος, καθώς η φωτιά φαίνεται ότι κατευθύνεται σε αυτό το σημείο και δεν θέλουμε να κινδυνεύσουν οι λουόμενοι και οι παραθεριστές που βρίσκονται στο σημείο», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Οι φλόγες έχουν ήδη κάψει κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες είχαν εκκενωθεί από ζώα, καθώς και μελισσόκηπους, ενώ έχουν προκληθεί και ζημιές σε αυλές σπιτιών, χωρίς ωστόσο να έχουν κινδυνέψει μέχρι στιγμής κατοικίες ή ανθρώπινες ζωές. Η φωτιά εξελίσσεται σε πολλές μικρές εστίες και μέχρι στιγμής έχουν τυλιχθεί στις φλόγες 100 στρέμματα δασικής και 189 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Οι πυροσβέστες, ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου, συνεχίζουν να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, που προς το παρόν καίει ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων. Τη διαχείριση της επιχείρησης κατάσβεσης έχει ο συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου ρίψεις ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.