ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καρδίτσα: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τους 40 εγκλωβισμένους στην Οξυά – Tα πρώτα λόγια των κατοίκων (βίντεο)

Καρδίτσα: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τους 40 εγκλωβισμένους στην Οξυά – Tα πρώτα λόγια των κατοίκων (βίντεο)

Λίγο μετά τις 8 το πρωί ξεκίνησε νέα επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των 40 εγκλωβισμένων στο χωριό Οξυά της Καρίδτσας με τον συντονισμό του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=iff5bH0A0A4&feature=emb_title

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα επιχειρήσει ελικόπτερο με εκπαιδευμένους διασώστες για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, ενώ θα γίνει προσπάθεια ένα μικρότερο ελικόπτερο να προσγειωθεί σε ξέφωτο που εντοπίστηκε στην περιοχή.

Λίγο πριν τις 9 τα δύο ελικόπτερα προσέγγισαν την περιοχή με το ένα εξ αυτών να καταφέρνει να προσγειωθεί και να μεταφέρει τους πρώτους από τους εγκλωβισμένους.

Κατά πληροφορίες άμεση απομάκρυνση χρειάζεται για έξι από τους περίπου 40 εγκλωβισμένους.

Πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό έξω από την Καρδίτσα δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους, όμως μια ηλικιωμένη γυναίκα, καρκινοπαθής σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η κόρη της και η εγγονή της ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μπήκαν στο μικρό ελικόπτερο και έφτασαν σώοι Μουζάκι.

Οι εικόνες από τη στιγμή που το ένα από τα ελικόπτερα που είχαν “σηκωθεί” νωρίτερα προσγειώθηκε κι από εκεί βγήκαν η ηλικιωμένη γυναίκα, η έγκυος (στον 4ο μήνα) κόρη της και η μόλις 1,5 έτους εγγονή της, η μικρή Αννούλα, ήταν συγκλονιστικές. Ακόμη πιο συγκλονιστική ήταν η στιγμή που η ηλικιωμένη γυναίκα άρχισε να κερνάει λουκούμια, τα οποία πήρε από το σπίτι της πριν απεγκλωβιστεί. Πρώτα κέρασε τους πιλότους και μετά όσους βρίσκονταν στο γήπεδο για να υποδεχτούν εκείνη και την κόρη της!

Από το Μουζάκι ξεκίνησαν δυο ελικόπτερα, ένα μικρό που πήρε τις δυο γυναίκες και το παιδάκι κι ένα μεγαλύτερο που μεταφέρει τρόφιμα και άλλες προμήθειες για τους ανθρώπους που παραμένουν στην Οξυά και δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Το ελικόπτερο που θα παραλάμβανε τις τρεις γυναίκες δυσκολεύτηκε να προσγειωθεί εξαιτίας της περιοχής και χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις προσπάθειες για να τα καταφέρει τελικά.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί αφού άλλοι έξι άνθρωποι έχουν ζητήσει να απεγκλωβιστούν από τον οικισμό “Μοναστήρι Αγίας Τριάδας” της κοινότητας Οξυάς του δήμου Μουζακίου.

“Ευχαριστούμε” αυτή ήταν η πρώτη λέξη που βγήκε από τα χείλη της Ελένης Τόλια, της νεαρής γυναίκας που ταξίδεψε από τους Παξούς στην Οξυά Καρδίτσας με την 1,5 έτους κόρη της για να επισκεφτεί τη μητέρα και τον πατέρα της και εγκλωβίστηκε εκεί! Ο πατέρας της είναι ο παπάς του χωριού και η οικογένεια μένει μέσα στο μοναστήρι.

Η Ελένη Τόλια είναι έγκυος και γι’ αυτό επέλεξε να είναι από εκείνους που θα απομακρύνονταν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έμενε εκεί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς της. “Εμείς είμαστε καλά”, είπε και ζήτησε απ’ όλους να σκέφτονται εκείνους που έμειναν πίσω και να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποκατασταθεί άμεσα ο δρόμος.

“Εμείς είμαστε συνηθισμένοι, δεν περιμέναμε τον Ιανό” είπε χαρακτηριστικά η νεαρή γυναίκα, κρατώντας το κοριτσάκι της στην αγκαλιά της. “Το μόνο που ζητάμε, μιλάω εκ μέρους όλων, είναι η άμεση αποκατάσταση του δρόμου, να έχουμε πρόσβαση μέχρι το Μουζάκι, θέλουμε νέα μελέτη, νέο οδικό δίκτυο” είπε και πρόσθεσε πως κανείς δεν θέλει να φύγει από τον οικισμό. “Είμαστε λίγοι αλλά είμαστε ζωντανοί”, πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.