ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σάμος – Στο ίδιο σημείο είχε ξαναγίνει σεισμός 6,9 ρίχτερ το 1904: «Κατανομή μετασεισμών σύμφωνα με το νόμο του Omori»

Σάμος – Στο ίδιο σημείο είχε ξαναγίνει σεισμός 6,9 ρίχτερ το 1904: «Κατανομή μετασεισμών σύμφωνα με το νόμο του Omori»

Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ προκάλεσε αρκετές ζημιές, κυρίως σε παλαιά κτήρια, αλλά και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ κατέρρευσε και μέρος της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Στο ίδιο σημείο είχε γίνει ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στις 11 Αυγούστου του 1904, σύμφωνα με τον σεισμολόγο και επιστημονικό συνεργάτη της Ευρωπαικής Ένωσης και της UNESCO Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος μιλώντας σε ιστοσελίδα επισήμανε ότι θα υπάρχουν αρκετοί και ισχυροί μετασεισμοί.

Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση αλλά και φόβο ήταν και τα τσουνάμι που ακολούθησαν με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά. «Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπήσει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση» είπε ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι.

Κρίσιμες οι επόμενες 48ωρες για την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο. Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς μιλά σε κυριακάτικη εφημερίδα και εξηγεί ότι θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί, ενώ αναμένουν και έναν ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Θα υπάρξει μια κατανομή των μετασεισμών η οποία ακολουθεί ένα γνωστό σεισμολογικό νόμο ,το νόμο του Οmori που θα έχουμε σεισμούς που θα αφήνουν με την πάροδο του χρόνου και επίσης θα έχουν μια κατανομή με τα μεγέθη.

Δηλαδή, πολλούς μικρούς μετασεισμούς και κάποιους μετασεισμούς της τάξεως μεγέθους των 5 Ρίχτερ. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν θα σημειωθεί ο μεγάλος μετασεισμός που θα είναι περίπου της τάξεως των 6 ρίχτερ.

Αυτό περιμένουμε να δούμε γιατί θέλουμε κι άλλα δεδομένα, είμαστε ακόμα στην αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε μια τέτοια εκτίμηση. Θέλουμε να δούμε που μπορεί να είναι τα επίκεντρα του μεγάλου μετασεισμού αν κι εφόσον γίνει αυτό».

Από την πλευρά του ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε πει : «Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλο μέγεθος σύμφωνα με τα γεωφυσικά κέντρα Γερμανίας, Αμερικής και Γαλλίας το μέγεθος ήταν 7 Ρίχτερ μεγαλύτερο από το 6,7 που δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο κατά συνέπεια αναμένουμε και πολλούς μετασεισμούς και με σημαντικά μεγέθη. Μεγέθη που μπορούν να υπερβούν τα 5,5 Ρίχτερ και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο ανοιχτό το οποίο προκύπτει και από την διεθνή στατιστική των μετασεισμών αλλά και από την εμπειρία του 1904. Τότε στις 11 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς είχαμε εξίσου μεγάλο σεισμό με μέγεθος 6,9 Ρίχτερ στην ίδια ακριβώς περιοχή. Ακριβώς στο ίδιο ρήγμα.

Το γεγονός ότι και οι μετασεισμοί μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μετασεισμοί με μέγεθος γύρω στα 6 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι, σαν αυτό που είδαμε μετά τον κύριο σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει όλοι να είναι προσεχτικοί. Και για τους μετασεισμούς και για τα τσουνάμι που ενδεχομένως μπορεί να προκληθούν».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα είναι στο νησί, ενώ νωρίτερα η υπηρεσία 112 έστειλε μηνύματα προειδοποίησης για τσουνάμι σε Σάμο, Χίο Κω και Ικαρία, αλλά και ένα ξεχωριστό μήνυμα στους κατοίκους της Σάμου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να παραμείνουν σε εξωτερικούς χώρους.

Πολλοί κάτοικοι είναι έτοιμοι να διανυκτερεύσουν ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι τους ισχυρούς μετασεισμούς, για τους οποίους έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράλληλης αντιμετώπισης πανδημίας και σεισμού, σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, λόγω ζημιών, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.