ΗΠΑ: απονομή μεταλλίου Medal of Honor σε απόστρατο αξιωματικό

ΗΠΑ: απονομή μεταλλίου Medal of Honor σε απόστρατο αξιωματικό

Με την ύψιστη στρατιωτική διάκριση για το κράτος των ΗΠΑ τιμήθηκε ο απόστρατος πλέον (δεν προέρχεται από το West Point αλλά από την εφεδρεία-ROTC) 34χρονος Λοχαγός William Swenson. Είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ που λαμβάνει αξιωματικός αυτή την τιμή. Εν ζωη βρίσκονται άλλοι 5 στρατιωτικοί που έχουν λάβει την συγκεκριμένη διάκριση. Η βράβευση έγινε στον Λευκό Οίκο από τον Ομπάμα.

Ο Swenson τιμήθηκε για την δράση του στην μεγάλη σε διάρκεια μάχη ενάντια στους Ταλιμπάν στην Κοιλάδα Ganjgal του Αφγανιστάν κοντά στα αφγανοπακιστανικά σύνορα, η οποία έλαβε χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009, όπου ο ίδιος επανηλειμμένως εισερχόταν στις εχθρικές γραμμές για να σώσει τις ζωές Αμερικανών και Αφγανών τραυματισμένων στρατιωτών και για να ανακτήσει πτώματα πεσόντων μαζί με τον Δεκανέα Dakota Meyer. Κατά την διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί, 10 Αφγανοί και ενας διερμηνέας.

Η βράβευση αυτή καθυστέρησε 4 χρόνια (σε αντίθεση με του Meyer) επισήμως γιατί είχε γίνει κάποιο γραφειοκρατικό λάθος, ανεπισήμως διότι η στρατιωτική ηγεσία είχε δυσαρεστηθεί γιατί ο Swenson μετά την μάχη κατηγόρησε ανώτερούς του για κωλυσιεργεία και αναποτελεσματικότητα.

Ο Swenson είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών και διαμένει στο Seattle.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.