Γ.Κωσταράκος: «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στρατηγική για να απελευθερώσει τους 2 αιχμάλωτους στρατιωτικούς»

Γ.Κωσταράκος: «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στρατηγική για να απελευθερώσει τους 2 αιχμάλωτους στρατιωτικούς»

Η νέα ανάρτηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, στο Facebook, ήταν κόλαφος για την Ελληνική πολιτική σχετικά με τους δυο στρατιωτικούς.

Η πολιτική της Ελλάδας στην προσπάθεια να ελευθερώσει τους δυο αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και άδικα στην Τουρκία είναι αδιέξοδη και μοναδική ορθολογική οδός στις κινήσεις της δεν είναι άλλη από την αύξηση με κάθε τρόπο του κόστους για την τουρκική πλευρά, καθώς δεν καταλαβαίνει τίποτε άλλο.

Το κείμενο της ανάρτησης του στρατηγού Κωσταράκου:

“Σε συνέχεια της ανάρτησης μου για την ανάγκη χάραξης μια νέας πολιτικής από την πολιτική ηγεσία και μιας νέας στρατηγικής στο πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο για το θέμα των δυο ομήρων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές εδώ και 160 και πλέον μέρες, θα γίνω πιο συγκεκριμένος και θα διατυπώσω τις προσωπικές μου απόψεις για ένα νέο πολιτικο-στρατιωτικό επιχειρησιακό σχέδιο, διότι η μέχρι τώρα προσέγγιση δεν είχε αποτελέσματα και κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναθεωρηθεί.

Φυσικά, οι έχοντες την ευθύνη έχουν τον τελευταίο λόγο. Θα πρέπει να διευκρινισθεί εδώ, ότι τα όποια δραστικά μέτρα αναζητούνται, δηλαδή ενέργειες στο επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, αυτό δηλαδή που εφαρμόζουμε και υλοποιούμε εμείς στις Ένοπλες Δυνάμεις (στρατηγοί και τοπικοί διοικητές), πρέπει να εμπίπτουν μέσα στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής, μιας πυξίδας δηλαδή που να δείχνει την κατεύθυνση στην οποία πορευόμαστε, την μεταξύ των επιμέρους ενεργειών διασύνδεση.

Η πυξίδα αυτή θα δείχνει προς ποια κατεύθυνση θα συντονιστούν και θα κατευθυνθούν όλες οι δυνάμεις και οι ενέργειες του έθνους. Η χάραξη αυτής της στρατηγικής για την εθνική άμυνα, η οποία αφορά στη γενικότερη πολιτική που περιλαμβάνει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.

Η σχετική ρήση του μεγάλου Κινέζου στρατηγού και θεωρητικού της πολεμικής τέχνης Σουν Τσου είναι ο παγκόσμιος φάρος για όλους όσοι ασχολούνται με την χάραξη πολιτικής και στρατηγικής στην Εθνική άμυνα, σε αυτό το επίπεδο: «Τακτική χωρίς Στρατηγική είναι απλά ο θόρυβος πριν από την ήττα».

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και η συντήρηση και επαύξηση της αποτρεπτικής και αμυντικής μας ικανότητος αποτελεί το μόνιμο και ουσιαστικό εθνικό μας κέντρο βάρους, δηλαδή τον ουσιαστικό πυρήνα κάθε στρατηγικής μας σε όλα τα επίπεδα στρατηγικής σκέψης και σχεδίασης. Αυτό το κέντρο βάρους πρέπει πάντα να προστατεύεται και δεν πρέπει ποτέ να αφεθεί να απειληθεί ή πολύ περισσότερο, να προσβληθεί ή να βλαφτεί.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα

Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση; Η Τουρκία προσπαθεί εκμεταλλευόμενη ένα τυχαίο και σύνηθες σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, μεθοριακό περιστατικό να επιτύχει μεγάλα πολιτικά και ψυχολογικά αποτελέσματα/οφέλη σε βάρος της Ελλάδος, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς καταδικαστικές δηλώσεις.

Αυτά μπορεί κατ’ αρχάς να αφορούν στην επιστροφή των οκτώ φερομένων ως πραξικοπηματιών Τούρκων αξιωματικών αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται εκεί οι τουρκικές απαιτήσεις και επιδιώξεις.

Ιδίως σε αυτήν τη χρονική συγκυρία κατά την οποία διεκδικεί ικανό βαθμό ελευθερίας για την παγιοποίηση της ανάδειξής της σε περιφερειακή δύναμη, χωρίς όμως αυτό να υποστηρίζεται από το απαραίτητο οικονομικό, πολιτισμικό, ή άλλο υπόβαθρο, η γείτονα χώρα αναγκαστικά συνδιαλέγεται αποκλειστικά με όρους ισχύος.

Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να αλλάξουμε στάση. Ποιες είναι όμως οι επιθυμητές τελικές καταστάσεις που επιδιώκονται από την όλη σχεδίαση;

• Η επιστροφή των ομήρων
• Η αποκατάσταση της αποτρεπτικής μας ικανότητος εάν και εφόσον και όπου ενδεχομένως αυτή έχει τρωθεί.
• Η διατήρηση ή αποκατάσταση του ηθικού των ΕΔ.
• Η αποκατάσταση των σχέσεων με Τουρκία στο προηγούμενο κοινά αποδεκτό επίπεδο.

Μετά από τα παραπάνω οι προτάσεις για τις ενέργειες και τη στάση μας είναι: Προς το εσωτερικό της χώρας:

• Επίδειξη απόλυτης ομοψυχίας στη πολιτική σκηνή τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα.
• Αμείωτο ενδιαφέρον για τους αιχμαλώτους.

Κάθε ενημέρωση κυβερνητικού στελέχους προς τα ΜΜΕ, κάθε συνέντευξη προς εγχώριο και διεθνές μέσο να ξεκινά με μία δήλωση επί του θέματος. Συνεχής διατήρηση του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ. Μόνιμα στη πρώτη γραμμή/σελίδα. Δεν τους εγκαταλείπουμε. Δεν τους ξεχνάμε. Η στήριξη των προσπαθειών απελευθέρωσης και επιστροφής πρέπει να είναι ειλικρινής και χωρίς αστερίσκους. Το θέμα αυτό πρέπει να γίνει εθνική υπόθεση για όλους και όχι μόνο για τις ΕΔ.

• Έκδοση επί της ουσίας άτυπης ταξιδιωτικής οδηγίας/προειδοποίησης μέσω των ΜΜΕ αλλά και των υπευθύνων κρατικών αρχών (Υπουργεία, Λιμεναρχεία, Δασαρχεία) προς όλους τους Έλληνες (πολύ περισσότερο προς ψαράδες-κυνηγούς) για την απρόβλεπτη και επικίνδυνη τουρκική συμπεριφορά. Δεν αποκλείεται αθώοι πολίτες να συλληφθούν με ανυπόστατες κατηγορίες για την εξυπηρέτηση της τουρκικής διπλωματίας.

Οι τουριστικές επισκέψεις αναψυχής θα πρέπει να επανεξετασθούν γιατί αφορούν σε μια χώρα η οποία έχει ανάγει την πολιτική των ομήρων σε βραχίονα της εθνικής της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό κάνει με τους στρατιωτικούς μας, αυτό κάνει και με πολίτες τρίτων χωρών.

Από το σύνολο των κινήσεών μας είναι πιθανός ο επηρεασμός των εμπορικών σχέσεων με τη γείτονα και ενδεχομένως να υπάρχουν οικονομικές απώλειες για κάποιους. Θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο αν αυτό πρόκειται να ωφελήσει την υπόθεση των αιχμαλώτων. Η αποφασιστική στάση δεν μπορεί να είναι μόνο διπλωματική ή στρατιωτική. Οφείλει να περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις των διμερών σχέσεων.
Προς τον διεθνή χώρο:

• Διαρκής υπενθύμιση του ζητήματος των αιχμαλώτων σε όλα τα διεθνή fora. Απαιτούμε συμπαράσταση και παρέμβαση. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι το θέμα να τελειώσει και να ελευθερωθούν.

• Προειδοποίηση και επεξήγηση προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε κάθε ευκαιρία, ότι η τουρκική στάση θα επηρεάσει τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, τις σχέσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, στο εσωτερικό της ΕΕ, στα projects της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) και την συμμετοχή τρίτων χωρών, στο πρόγραμμα Military Mobility, στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και σε οποιαδήποτε επαφή με την Τουρκία.

Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον συνεργάσιμη ιδίως στα θέματα ΝΑΤΟ αν δεν υπάρχει ουσιαστική συμπαράσταση και παρέμβαση όπου αυτό είναι δυνατόν. Οι «σύμμαχοι» δεν φυλακίζουν στρατιώτες άλλης «συμμάχου» χώρας χωρίς νόμιμο λόγο. Οι ανταλλαγές ομήρων και αιχμαλώτων γίνονται μεταξύ εχθρών, όχι μεταξύ συμμάχων.

• Προσέγγιση και συντονισμός κινήσεων με χώρες που αντιμετωπίζουν ίδια ή άλλης φύσεως προβλήματα με την Τουρκία για την σύμπηξη μετώπου για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παράλληλα, προσέγγιση χωρών οι οποίες δύνανται να επηρεάσουν την Τουρκία προκειμένου να μεσολαβήσουν.

Προς την Τουρκία:

• Σκλήρυνση της στάσης των διωκτικών αρχών σε σχέση με καταστάσεις και πρόσωπα που συνδέονται με Τουρκία, μυστικές υπηρεσίες ή παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Οι «κυρώσεις» πρέπει να γίνουν αντιληπτές και να δυσχεράνουν τον αποδέκτη.

• Σκλήρυνση της στάσης απέναντι στα όργανα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Μηδενισμός της ανοχής και λήψη αυστηρότατων μέτρων στην πρώτη ευκαιρία. Δεν είναι δυνατόν να τηρείται -σωστά- αυτή η στάση έναντι της Ρωσίας αλλά όχι και έναντι της ως «συντρόφου εν όπλοις της», αξιωματούχοι και πολίτες της οποίας διεξάγουν «παράνομη και παράτυπη δραστηριότητας στο εσωτερικό της χώρας».

• Συλλήψεις όλων όσων κάνουν συνοριακές ή τελωνειακές παραβιάσεις, όπως ψαράδες, κυνηγοί, ναυτικοί ή αυτοκινητιστές. Εξάντληση της αυστηρότητας και των ορίων του νόμου απέναντι σε Τούρκους αυτοκινητιστές, ιδιοκτήτες ή κυβερνήτες τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, διακινητών προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, λαθρεμπόρων.

Αυστηρή τήρηση των νόμων με απόλυτο τρόπο ιδίως στα σημεία εισόδου. Προβλεπόμενοι αυστηροί λεπτομερείς συνοριακοί έλεγχοι. Κατασχέσεις παρανόμως διακινούμενων προϊόντων και μέσων. Εξονυχιστικοί έλεγχοι διακίνησης προϊόντων και χρονοβόρες διαδικασίες εφόσον υπάρχουν εκ του νόμου. Επιβολή κόστους μέσω της τήρησης της νομιμότητας. Καμία ανοχή. Καμία κατανόηση. Καμία διευκόλυνση.

• Σκλήρυνση της στάσης των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας σε εναέριες και θαλάσσιες παραβάσεις και παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας. Διαρκείς και συνεχείς αναχαιτίσεις ακόμα και ελικοφόρων ή εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Καμία ανοχή ή έκπτωση σε παραβάσεις ή παραβιάσεις. Ιδίως σε ότι αφορά σε παραβιάσεις/παραβάσεις με την χρήση drones, αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν δυναμικά. Άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση παντού σε ξηρά και θάλασσα.

• Κανένας κατευνασμός και καμία ενέργεια καλής γειτονίας. Σκλήρυνση της στάσης στις μεθοριακές και διπλωματικές σχέσεις χωρίς κανένα εθνικιστικό παραλήρημα ή επιθετική δήλωση. Τέλος τα λεκτικά μηνύματα προς τη γείτονα. Τα μηνύματα τα μεταφέρουν πλέον οι πράξεις. Ψυχρή και τεχνοκρατική αντιμετώπιση. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Συζητάμε μόνο για τους ομήρους μας. Τα υπόλοιπα θα τα λύσουμε αργότερα. Ή ποτέ.

• Απόλυτη παρεμπόδιση της Άγκυρας να κεφαλαιοποιήσει τα όποια πολιτικά ή ψυχολογικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η ενέργειά της. Η Ελλάδα δεν σύρεται σε διαπραγματεύσεις για κανένα λόγο, ούτε βέβαια και μετά την απελευθέρωση των ομήρων. Απλά τελικά μπορεί να γυρίσουμε στην προηγούμενη ανεκτική γειτονία.

Προς τις ΕΔ:

• Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους συλληφθέντες και τις οικογένειες τους. Στήριξη με κάθε μέσο των συγγενών των αιχμαλώτων. Αυτή οφείλει να είναι άμεση, ουσιαστική, διαρκής και μακριά από οποιαδήποτε δημοσιογραφική προβολή και κομματική εκμετάλλευση.

• Συνεχείς απροειδοποίητες ασκήσεις ετοιμότητας από όλες τις δυνάμεις άμεσης αντίδρασης όλων των Κλάδων, αυστηρά τεχνικά και επαγγελματικά χωρίς κορώνες.

• Συνέχιση αναβάθμισης και επανέναρξη ανανέωσης του κατώτερου επαγγελματικού προσωπικού με προτεραιότητα στις Ειδικές Δυνάμεις, λόγω γήρανσης του προσωπικού.

• Επανεξέταση του επιπέδου φιλοδοξίας όσον αφορά στην επάνδρωση των ΕΔ, την ετοιμότητα και την διαθεσιμότητα των μέσων.

Θα ήθελα τέλος να διευκρινίσω ότι δεν έχω κάποια προσωπική ειδική ενημέρωση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ούτε καμία απόρρητη πρόσβαση σε έγγραφα ή κύκλους. Η όποια εικόνα έχω σχηματίσει προέρχεται από τη σύνθεση πληροφοριών από ανοικτές πηγές. Ό,τι περιγράφω και προτείνω αποτελούν προσωπικές απόψεις και στηρίζονται στη προσωπική μου επιτελική γνώση και εμπειρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ολιγόλεπτες συζητήσεις με υπεύθυνους στο παρελθόν τους είχα εκθέσει αυτές τις απόψεις μου. Η ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής και της στρατηγικής μας απέναντι στο ζήτημα της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων Αξιωματικών επιβάλλεται κατά τη γνώμη μου, από την έλλειψη αποτελεσμάτων από τις ενέργειες που κάναμε μέχρι τώρα, διότι η ομηρία τους συνεχίζεται χωρίς εξέλιξη ή μεταβολές. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.