Ερώτηση από ΚΚΕ στην Βουλή: Γιατί παίρνουν τα μισά χρήματα οι σπουδαστές των σχολών των ΕΔ σε σχέση με εκείνους των ΣΑ;

Ερώτηση από ΚΚΕ στην Βουλή: Γιατί παίρνουν τα μισά χρήματα οι σπουδαστές των σχολών των ΕΔ σε σχέση με εκείνους των ΣΑ;

Tο θέμα των μεγάλων διαφορών στην μισθοδοσία των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις αντίστοιχες των σπουδαστών των σχολών Σωμάτων Ασφαλείας έρχεται με ερώτηση βουλευτών στην Βουλή.

Την ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αφορμή έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), από το οποίο προκύπτει -όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές- ότι «διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στο ύψος των αποδοχών των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις αντίστοιχες των σπουδαστών των σχολών Σωμάτων Ασφαλείας».

Οι βουλευτές ρωτούν τον ΥΕΘΑ τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να αποκατασταθούν οι αποδοχές των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες των Σωμάτων Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως στο έγγραφο της ΠΟΕΣ αναφερόταν μεταξύ άλλων:

«Με την παράγραφο 6 του άρθρου 126 του σχετικού προβλέπεται ότι η μισθολογική κατάταξη μαθητών των Σχολών είναι, από 01.1.2017 και εφεξής, η εξής:

α. Ενόπλων Δυνάμεων:

(1) Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) λαµβάνουν το 10% του Μ.Κ. 25 της Α΄ Κατηγορίας, ήτοι 1.575,00 ευρώ Χ 10% = 157,50 ευρώ.

(2) Μαθητές Σχολών Μονίµων Υπαξιωµατικών (Α.Σ.Σ.Υ.) λαµβάνουν το 8% του Μ.Κ. 17 της Β΄ Κατηγορίας, ήτοι 1.485,00 ευρώ Χ 8% = 118,80 ευρώ.

β. Σωµάτων Ασφαλείας:

(1) Δόκιµος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι λαµβάνουν:

(α) το 33% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, ήτοι 985,00 ευρώ Χ 33% = 325,05 ευρώ και

(β) το 35% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης, ήτοι 985,00 ευρώ Χ 35% = 344,75 ευρώ.

(2) Δόκιµος Υπαστυνόµος και αντίστοιχοι λαµβάνουν:

(α) το 54% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας κατά τη διάρκεια του
πρώτου έτους φοίτησης, ήτοι 1.155,00 ευρώ Χ 54% = 623,70 ευρώ.

(β) το 56% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης, ήτοι 1.155,00 ευρώ Χ 56% = 646,80 ευρώ και

(γ) το 58% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας κατά το τέταρτο έτος φοίτησης, ήτοι 1.155,00 ευρώ Χ 58% = 669,90 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ως άνω διαφοροποίηση γίνεται ευκρινέστατη και μάλιστα σχολιάζεται μεταξύ των πρωτοετών (ειδικώς) μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και των συμμαθητών τους Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., που αισθάνονται έντονα την πικρία και την αδικία, καθόσον κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα [στρατωνίζονται, εκπαιδεύονται, αθλούνται, σιτίζονται κλπ ακριβώς στην ίδια σχολή (ΣΝΔ)], αλλά αμείβονται υποδεέστερα, δηλαδή ο πρωτοετής μαθητής του ΠΝ λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ ενώ ο πρωτοετής συμμαθητής του τού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. λαμβάνει σχεδόν τετραπλάσιο μισθό 623,70 ευρώ και ο τεταρτοετής μαθητής του ΠΝ λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ, ενώ ο τεταρτοετής συμμαθητής του τού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. λαμβάνει σχεδόν πενταπλάσιο μισθό 669,90 ευρώ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.