ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αποτυχία η εκτόξευση του γαλλικού SLBM Μ51 (Vid)

Αποτυχία η εκτόξευση του γαλλικού SLBM Μ51 (Vid)

Με αποτυχία ολοκληρώθηκε η πρόσφατη δοκιμή που έλαβε χώρα στις 5 Μαΐου στα ανοικτά των ακτών της Βρετάνης και πιο συγκεκριμένα με την αυτοκαταστροφή του εκτοξευόμενου από υποβρυχίο γαλλικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου M51. Η ανησυχία των Γάλλων για το πυρηνικό τους πρόγραμμα είναι μεγάλη, αφού έχει μείνει στάσιμο, σε μια εποχή αρκετά “πονηρή”

Σύμφωνα με τις γαλλικές στρατιωτικές αρχές τα αίτια για την αποτυχία δεν είναι γνωστά και αποτελούν το αντικείμενο εξονυχιστικής έρευνας. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν αποδεσμεύθηκαν παρά μόνο ότι η αυτοκαταστροφή του βλήματος έλαβε χώρα λόγω δυσλειτουργίας κατά την πρώτη φάση προώθησης μετά την εκτόξευση του.

Η εκτόξευση του βεληνεκούς 8.000 χιλιομέτρων βλήματος M51, το οποίο φυσικά δεν έφερε πυρηνική κεφαλή, έγινε από το γαλλικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών βλημάτων (SSBN) Vigilant υπό κατάδυση στο κόλπο Audierne στις 07.30 το πρωί ώρα Γκρήνουιτς.

Με βάση τον σχεδιασμό το βλήμα ολοκληρώνοντας τη βαλλιστική του τροχιά θα κατέπεφτε σε απομονωμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Στην περιοχή όπου κατέπεσαν τα συντρίμματα του πυραύλου, περίπου 25 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βρετάνης, επιβλήθηκε ζώνη απαγόρευσης εναέριας και ναυτικής κυκλοφορίας και ήδη άρχισε η επιχείρηση περισυλλογής τους με σκοπό την ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη δυσλειτουργία.

Το M51 εντάχθηκε σε υπηρεσία με τις γαλλικές στρατηγικές δυνάμεις το 2010 μετά πέντε συνεχόμενες επιτυχείς δοκιμαστικές βολές.

Υπάρχει προβληματισμός, και σίγουρα ο πατέρας του γαλλικού πυρηνικού προγράμματος ο Σαρλ Ντε Γκολ δεν θα ήταν καθόλου ευχαριστημένος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.