ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Ιταλία προχωρά σε ανάπτυξη MALE;

Η Ιταλία προχωρά σε ανάπτυξη MALE;

Οι αμερικανικές αντιρρήσεις στην παροχή εξουσιοδότησης στην ιταλική Αεροπορία για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση όπλων στα μη επανδρωμένα αεροχήματα MQ-9 Reaper που έχει προμηθευτεί φαίνεται ότι οδηγεί στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού, μεσαίου υψομέτρου – μεγάλης αυτονομίας (MALE) εξοπλισμένου μη επανδρωμένου αεροχήματος.

Μάλιστα η ανάπτυξη του πιθανότατα θα γίνει μέσω ενός «μαύρου» προγράμματος, δηλαδή προγράμματος που η χρηματοδότηση του θα είναι «συγκαλυμμένη». Ας σημειωθεί ότι το ιταλικό αίτημα για την ολοκλήρωση όπλων στο ιταλικά Reaper υποβλήθηκε προ διετίας αλλά μέχρι σήμερα απάντηση δεν υπήρξε.

Αυτό δημιουργεί μία «κατάσταση που δεν είναι καθόλου αποδεκτή» σημείωσε με νόημα ο Ιταλός διευθυντής εξοπλισμών στρατηγός Claudio Debertolis σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία αμερικανική επιθεώρηση «Aviation Week & Space Technology». Η ιταλική δυσφορία αυξήθηκε σημαντικά και από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έδωσαν ήδη άδεια στη Βρετανία για να ολοκληρώσει το κατευθυνόμενο βλήμα MBDA Brimstone στα βρετανικά Reaper διαθέτοντας μάλιστα και πόρους της αμερικανικής Αεροπορίας για να μην επιβαρύνουν τον βρετανικό επιχειρησιακό προγραμματισμό (σημειώνεται ότι τα βρετανικά Reaper ήδη επιχειρούν με κατευθυνόμενα βλήματα Hellfire και κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες GBU-12 Paveway II των 500 λιβρών).

Σημειώνεται ότι η Ιταλία παρήγγειλε από τις ΗΠΑ (General Atomics) έξι μη επανδρωμένα αεροχήματα RQ-1B Predator και έξι εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα MQ-9A Reaper προκειμένου να υποστηρίξει άμεσα τις ιταλικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν (τα πρώτα έχουν ήδη αναπτυχθεί, ενώ τα δεύτερα προετοιμάζονται). Μάλιστα η επιλογή της αγοράς αντί της ανάπτυξης επιλέχθηκε για να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος της πλήρους επιχειρησιακής αξιοποίησης. Όμως ο εκσυγχρονισμός και οι αναβαθμίσεις των αεροχημάτων και κυρίως η ολοκλήρωση όπλων στα Reaper, που αποτελεί από τις ύψιστες προτεραιότητες της ιταλικής Αεροπορίας, έχουν συναντήσει πολλά προβλήματα λόγω της αμερικανικής «δυσκαμψίας».

«Απαυδισμένοι» από την αμερικανική συμπεριφορά οι Ιταλοί άρχισαν να συζητούν με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα πολυεθνικό πρόγραμμα ως εταίροι, τη δυνατότητα εκκίνησης προγράμματος ανάπτυξης ενός εξοπλισμένου μη επανδρωμένου με τη γενική ονομασία «Super MALE» που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2017 με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία.

Μάλιστα ο Debertolis προχώρησε ένα βήμα περισσότερο ανακοινώνοντας ότι θα πρόκειται για «μαύρο» πρόγραμμα χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Διευκρίνισε όμως ότι οι σχετικές εργασίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη καθώς οι πιθανοί εταίροι δεν έχουν αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Πάντως ο Debertolis δήλωσε ότι αν το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει αυτό θα ανακοινωθεί στη διεθνή αεροναυτική έκθεση του Le Bourge τον επόμενο μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.