ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ρωσικοί πύραυλοι θα τοποθετηθούν σε ισπανικά πολεμικά πλοία

Ρωσικοί πύραυλοι θα τοποθετηθούν σε ισπανικά πολεμικά πλοία

Η Rosorboroneksport και τα ναυπηγεία Navantia υπέγραψαν συμφωνία για την ενσωμάτωση ρωσικών οπλικών συστημάτων στα ισπανικά πολεμικά πλοία τύπου Avante. Η συμφωνία συνάφθηκε κατά τη διεθνή ναυτική έκθεση Euronaval-2012 στο Παρίσι.

Βάσει του συμβολαίου μεταξύ της Rosorboroneksport και της ισπανικής Indra, η ρωσική πλευρά προσέφερε την τεχνογνωσία, ενώ η ισπανική εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και τελική πιστοποίηση του συστήματος σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων, Rosorboroneksport, αλλά και της Navantia, σκοπός της επιτευχθείσας συμφωνίας είναι να μελετηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης ρωσικών όπλων στα πλοία Avante που έχει κατασκευάσει η κοινοπραξία Navantia, ώστε τα πλοία αυτά να εξαχθούν στη συνέχεια σε τρίτες χώρες.  

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογιών, Ρουσλάν Πουχόφ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία αφορά την προσαρμογή στα ισπανικά πλοία σύγχρονων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, προσβολής επίγειων στόχων, καθώς και στόχων επιφανείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ισπανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που προχώρησαν σε συνεργασία με τη Ρωσία στον πολύ ευαίσθητο τομέα της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.

Και το πρώτο της αποτέλεσμα, ήταν η δημιουργία του ΜΑΝΤΑ (MANpads Threat Avoidance), ενός συστήματος αυτοπροστασίας εναέριων μέσων από τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα. Πρόκειται για ένα σύστημα λέιζερ με μοναδικά χαρακτηριστικά, το οποίο εξουδετερώνει όλους του τύπους αισθητήρων υπέρυθρης ακτινοβολίας για αυτόνομη πλοήγηση προς το στόχο, τους οποίους διαθέτουν οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύονται από φορητά αντιαεροπορικά συστήματα. 

Βάσει του συμβολαίου μεταξύ της Rosorboroneksport και της ισπανικής Indra, η ρωσική πλευρά προσέφερε την τεχνογνωσία, ενώ η ισπανική εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και τελική πιστοποίηση του συστήματος σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Πέρυσι το ΜΑΝΤΑ δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Κέντρο δοκιμών πτήσεων της γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών (DGA) στο Μπισκαρός, και προτάθηκε για να εγκατασταθεί στα πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της συμμαχίας. Όπως επισημαίνει ο Ρ.Πουχόφ, η συνεργασία με τη Navantia αποτελεί το επόμενο και πολύ τολμηρό βήμα της Rosorboroneksport προς την κατάκτηση νέων αγορών για τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.