ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Δείτε ποιες χώρες θέλουν τους ρωσικούς S-400

Δείτε ποιες χώρες θέλουν τους ρωσικούς S-400

Ινδία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ιράκ έχουν εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400. Mε κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν προσφάτως ευθείες απειλές εναντίον όσων χωρών προχωρήσουν στην απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Οι απειλές αφορούσαν την προσφιλή πρακτική της επιβολής κυρώσεων.
Ποιοι επομένως, αποτελούν τους εν δυνάμει στόχους της Ουάσιγκτον; Ποιες χώρες δηλαδή, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων «made in Russia».

Μέχρι στιγμής, τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κίνα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα κράτη, τα οποία προτίθενται να προβούν στην προμήθειά τους.

Ποια είναι αυτά:

Ινδία: Μόσχα και Νέο Δελχί κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αγορά των S-400 τον Οκτώβριο του 2016. Όμως, το συμβόλαιo δεν έχει υπογραφεί ακόμη, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την αγορά των ρωσικών πυραύλων κατά τη διάρκεια του «Dubai Airshow» του 2015. Δύο χρόνια αργότερα, οι δύο χώρες έφθασαν σε συμφωνία για την πώληση μίας σειράς ρωσικών όπλων, μεταξύ των οποίων και των S-400. Το συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί ακόμη, καθώς εκκρεμούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.

Κατάρ: Τον Ιανουάριο του 2019, ο πρέσβης του Κατάρ στη Ρωσία ανακοίνωσε πως η χώρα βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τη Μόσχα για την αγορά των S-400. Οι πιέσεις προς τη Ντόχα, όμως, είναι πολλαπλές, καθώς εκτός των ΗΠΑ, αντίθετη στην προμήθεια των ρωσικών συστημάτων είναι και η γειτονική Σαουδική Αραβία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιράκ: Η Βαγδάτη εξέφρασε ενδιαφέρον για τους S-400 τον Φεβρουάριο του 2018, επιδιώκοντας την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας. Ωστόσο, η προοπτική επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ συνιστά σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση του deal, όπως έχει παραδεχθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Σε κάθε περίπτωση. πάντως, η Βαγδάτη δεν έχει ακόμη λάβει τις τελικές αποφάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.