ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ρωσία : 200 διηπειρωτικοί πύραυλοι Yars έως το 2020

Ρωσία : 200 διηπειρωτικοί πύραυλοι Yars έως το 2020

Οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις αντικαθιστούν τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά πυραυλικά συστήματα Stiletto με τα υπερσύγχρονα RS-24 Yars. Το 2013 οι πύραυλοι Yars εγκατεστημένοι σε υπόγεια σιλό εκτόξευσης θα τεθούν σε μάχιμη επιφυλακή στην περιφέρεια της Καλούγκας, ωστόσο η κεντρική έμφαση δίνεται στα κινητά συστήματα αναφέρει το Ria Novosti.ru.

Η «οικογένεια» των πυραύλων UR-100 αποτέλεσε ένα από τα πλέον διαδεδομένα και αξιόπιστα εργαλεία των ρωσικών δυνάμεων τις δεκαετίες 1970-1980.

Σήμερα ωστόσο η ηλικία των UR-100, και των πυραύλων 15A35, γνωστών ως UR-100Ν UTTH, ξεπερνά τα 25 χρόνια και έως το τέλος της δεκαετίας οι πύραυλοι αυτού του τύπου θα αποσυρθούν .

H μεραρχία των στρατηγικών πυραύλων στο Κόζελσκ της περιφέρειας της Καλούγκα είναι ένας σχηματισμός που διαθέτει αποκλειστεικά πυραύλους Stiletto (SS-19 Stiletto, αυτόν τον κωδικό απέκτησαν στη Δύση οι τελευταίοι UR-100) και σήμερα αυτός ο επίλεκτος σχηματισμός επανεξοπλίζεται με τους πυραύλους Yars, καθώς τα σιλό εκτόξευσης των πυραύλων αυτών εκσυγχρονίζονται για να υποδεχθούν τους νέους πυραύλους.

Οι πύραυλοι BR RS-24 με διασπώμενη πολλαπλή κεφαλή σχεδιάστηκαν από το Ινστιτούτο Θερμοτεχνικής της Μόσχας. Ο πύραυλος αυτός δημιουργήθηκε με αξιοποίηση επιστημονικών-τεχνικών λύσεων, που εφαρμόστηκαν στο πυραυλικό σύστημα των Topol-M.

Οι RS-24, που έχουν τεθεί σε επιφυλακή, παρέχουν στις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας τη δυνατότητα εξουδετέρωσης συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας παντός τύπου , τόσο των υφιστάμενων, όσο και των μελλοντικών.

Η επιλογή της υπόγειας εγκατάστασης σε σιλό εκτόξευσης στο Κοζέλσκ υπαγορεύθηκε από οικονομικούς λόγους. Δεν θα ήταν λογικό να μην χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το πολύ μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας πριν την εκτόξευση των Yars επιτρέπει την ταχύτατη εκτόξευση σε περίπτωση, που διαπιστωθεί η προσέγγιση εχθρικών πυραύλων με σκοπό να καταστραφούν οι εχθρικοί πύραυλοι πριν πληγούν τα υπόγεια σιλό.

Παρά την ανάπτυξη μέρους των πυραύλων Yars σε υπόγειες εγκαταστάσεις, κύρια βάση του οπλοστασίου των στρατηγικών δυνάμεων θα αποτελέσουν τις επόμενες δεκαετίες τα κινητά συστήματα. Η σημασία τους στο ρωσικό οπλοστάσιο έχει πολλαπλασιαστεί αφότου η Συνθήκη START-3, που υπεγράφη από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον Απρίλιο του 2010, απέσυρε τους περιορισμούς ως προς τις τοποθεσίες και ανάπτυξης των μεταφερόμενων συστημάτων. Η αδυναμία να προβλεφθεί από ποιο σημείο μιας τεράστιας επιχειρησιακής ζώνης θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση, περιπλέκει σημαντικά τον έγκαιρο εντοπισμό και την αναχαίτιση του πυραύλου.

Οι Yars πρέπει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να αντικαταστήσουν πλήρως τους UR-100 και τους Topol σοβιετικής κατασκευής στο ρωσικό οπλοστάσιο.

Εάν αυτό το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, τότε ο ελάχιστος στόχος για τη διατήρηση της μαχητικής ετοιμότητας πυραυλικών δυνάμεων υπό συνθήκες ανάπτυξης από τις ΗΠΑ του γνωστού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας θα έχει εκπληρωθεί.

Παρά την ευκινησία τους, τα συστήματα αυτά επίσης χρειάζεται να προστατεύονται, γι’ αυτό και σήμερα πρέπει να γίνει λόγος για τη δημιουργία προστατευμένων περιοχών, που θα έχουν αξιόπιστη κάλυψη από σύστημα αεροδιαστημικής άμυνας, μέσα στις οποίες τα μεταφερόμενα πυραυλικά συστήματα θα είναι αξιόπιστα προστατευμένα από ένα ξαφνικό πρώτο χτύπημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι 190-200 πύραυλοι Yars, που πρέπει να παραδοθούν στο ρωσικό στρατό μέχρι το 2020, επαρκούν επακριβώς για να αντικατασταθούν οι πεπαλαιωμένοι πύραυλοι Topol και UR-100, που έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1980 και τις αρχές του 1990 και να εξασφαλιστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός εκπαιδευτικών εκτοξεύσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.