Club-Κ: Το πυραυλικό σύστημα των «αδυνάτων»

Club-Κ: Το πυραυλικό σύστημα των «αδυνάτων»

Στη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία κινητού πυραυλικού συστήματος Club-Κ, ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει στον κόσμο. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το σύστημα ανοίγει νέα σελίδα στη δημιουργία νέας γενιάς αμυντικών όπλων σύμφωνα με το πρακτορείο voice of Russia.

Το πυραυλικό σύστημα Club αποτελεί εκδοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Calibre, είναι γνωστό στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια. Μ΄αυτούς τους πυραύλους είναι εφοδιασμένα πολλά πλοία και υποβρύχια ρωσικής κατασκευής, τα οποία είχαν εξαχθεί την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και, εκτός αυτού, πολλοί «πελάτες» εγκαθιστούν τους πυραύλους στα πλοία και τα υποβρύχιά τους κατά τον εκσυγχρονισμό.

Το Club-Κ, ή Club-C, με τη μορφή κοντέινερ αποτελεί ένα εντελώς νέο σύστημα. Ο εκτοξευτής, οι συσκευές επικοινωνίας και πλοήγησης, το σύστημα διεύθυνσης είναι εγκατεστημένα στην καθολική μονάδα με τη μορφή ενός συνήθους κοντέινερ των 40 ποδών (για πυραύλους 3M-54 και 3Μ-14 του συστήματος Calibre) ή 20 ποδών (για πυραύλους 3M-24 του συστήματος Uran).

Αυτή η διάταξη των πυραύλων καθιστά το σύστημα αόρατο σε υψηλό βαθμό και εξασφαλίζει τη δυνατότητα εγκατάστασής του σε οποιαδήποτε μέρος , συμπεριλαμβανομένων των φορτοεκφορτωτικών τερματικών και των καταστρωμάτων των πλοίων μεταφοράς κοντέινερ. Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να μετατρέψει ένα οποιοδήποτε μεταγωγικό πλοίο σε πολεμικό, όμως τέτοιου είδους «εκπλήξεις» μπορεί να αποδειχτούν αρκετά δυσάρεστες ακόμα και για τις μεγάλες στρατιωτικές ναυτικές δυνάμεις.

Τα συστήματα τύπου Club-Κ εκφράζουν ένα νέο δόγμα στο σύγχρονο πόλεμο, όπου οι ένοπλες συγκρούσεις συχνά δεν σημαίνουν διακοπή της εμπορικής ναυσιπλοΐας, ένα τέτοιου είδους όπλο, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο ακόμα και για τα πλοία, που είναι εξοπλισμένα με σύστημα Aegis, και άλλα παρόμοια συστήματα.

Η εξάλειψη της απειλής αυτής, μάλιστα, είναι δυνατή μόνο με την επιβολή απαγορεύσεων για τη ναυτιλία περιοχών πάρα πολύ μεγάλης έκτασης, πράγμα που συνεπάγεται τεράστιες οικονομικές απώλειες και ακόμη πιο μεγάλο έμμεσο κόστος.

Και ακόμη και αν σε τέτοιο σενάριο πραγματοποιηθεί , λόγου χάριν, το Πεντάγωνο, το Καπιτώλιο και η Wall Street μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη γι΄αυτό το ζήτημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και ακριβώς αυτή η διαφορά σε ό,τι αφορά την προθυμία μπορεί να αποδεχτεί καταλυτική σε θέματα του πολέμου και ειρήνης καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.