ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ο Iskanter-M (9M729) τρομάζει το ΝΑΤΟ – Έρχεται το τέλος της συνθήκης INF;

Ο Iskanter-M (9M729) τρομάζει το ΝΑΤΟ – Έρχεται το τέλος της συνθήκης INF;

Η Συνθήκη INF υπογράφτηκε το 1987 μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ και προέβλεπε την απαγόρευση ύπαρξης πυραύλων μικρού (500-1000 χλμ) και μέσου (1000-5.500 χλμ) βεληνεκούς στα οπλοστάσια των δυο υπερδυνάμεων.

Η εμφάνιση όμως του Iskanter-M 9M729 (κατά ΝΑΤΟ: SSC-8) που δύναται να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή και έχει την ικανότητα εκτέλεσης πτήσης cruise, αν και συγκαταλέγεται στα βαλλιστικά βλήματα, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Δύση. Γιατί; Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η ύπαρξη αυτού του πυραύλου θέτει σε κίνδυνο την Συνθήκη που μετρά 31 χρόνια ζωής και θεωρούταν ως ακρογωνιαίος λίθος για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

«Μετά από χρόνια άρνησης, η Ρωσία πρόσφατα παραδέχτηκε την ύπαρξη του νέου πυραύλου με το όνομα 9M729», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Όλοι οι Σύμμαχοι εκτιμούν πως η Ρωσία παραβιάζει τη Συνθήκη INF».

Οι ακριβείς δυνατότητες του πυραύλου 9M729 είναι άγνωστες αλλά η Δύση εκτιμά πως το βεληνεκές του είναι μεγαλύτερο των 500 χιλιομέτρων, επομένως εμπίπτει στο όριο μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων, που απαγορεύεται βάση της INF.

Είναι προφανές πως η ύπαρξη του 9M729 μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών για πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.