ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέος πύραυλος υψηλής ακριβείας με την ονομασία X-38 για το μαχητικό Τ-50 ΡΑΚ

Νέος πύραυλος υψηλής ακριβείας με την ονομασία X-38 για το  μαχητικό Τ-50 ΡΑΚ

Η ρωσική Αεροπορία ανέπτυξε ένα  νέο πύραυλο μικρής εμβέλειας «αέρος-εδάφους» με την ονομασία X-38 . Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για το μαχητικό πέμπτης γενιάς Τ-50 ΡΑΚ , παρόλα αυτά  ο Χ-38 θα εφοδιάσει και τα βομβαρδιστικά και μαχητικά  Su-34 και MiG-29 SMT αναφέρει το ρωσικό περιοδικό Natsenalnaya obarony .ru.

Οι δοκιμές του νέου πυραύλου διεξήχθηκαν καθ’όλη την διάρκεια  του  2012 σε συνθήκες πλήρης μυστικότητας σε βάση στην Σιβηρία  και στα τέλη Δεκεμβρίου ο πύραυλος παρουσιάσθηκε επίσημα από την ρωσική Αεροπορία .Ο νέος πύραυλος έχει κατασκευαστεί πάνω στην αρχή της αρθρωτής σύνδεσης και μπορεί να εφοδιάζεται με διάφορες κεφαλές αυτόματης κατεύθυνσης και θα αυξήσει  σημαντικά την δύναμη κρούσης του μαχητικού αεροσκάφουςΤ-50ΡΑΚ.

Τα κατευθυνόμενα βλήματα τύπου Fire and Forget θα χρησιμοποιούνται πρωτίστως από το μαχητικό T-50PAK-FA αυξάνοντας δραματικά την ισχύ πυρός εναντίον επίγειων στόχων. Το Χ-38 θα μεταφέρεται εσωτερικά στο T-50 το οποίο είναι μαχητικό τεχνολογίας Stealth ενώ η υψηλή ακρίβεια θα εξασφαλίζει αιφνιδιαστικά χειρουργικά πλήγματα ακριβείας  επιτρέποντας την εξαπόλυση πολλαπλών βλημάτων σε πολλαπλούς στόχους από ασφαλείς αποστάσεις Stand Off.

Τα χαρακτηριστικά αυτά του X-38 είναι λογικό ότι θα συμβάλουν περεταίρω στην απόκρυψη του T-50 PAK FA κυρίως από επίγειες απειλές καθώς θα εξαπολύεται από απόσταση ενώ αναφέρεται η καθοδήγηση μέσω του δορυφορικού συστήματος ναυτιλίας GLONASS.

To Χ-38 θα μπορεί να εξαπολύεται χωρίς εγκλωβισμό προς τη θέση του στόχου. Αυτός  επιτυγχάνεται στη συνέχεια με συντεταγμένες που αποστέλλονται από κατασκοπευτικό δορυφόρο ο οποίος εντοπίζει με ακρίβεια το στόχο ενδιαφέροντος και αποστέλλει εν συνεχεία τα δεδομένα στο βλήμα που βρίσκεται εν πτήσει.

Όπως έδειξαν οι πολεμικές συγκρούσεις σε Αφγανιστάν και  Μέση Ανατολή, από αέρος είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί ο στόχος, ακόμη και με στοχοποιήση με λέιζερ από το έδαφος , επειδή οι στόχοι μπορούν και καμουφλάρονται πολύ καλά . Τώρα, ο πύραυλος αυτός θα καθοδηγείται ως τον προκαθορισμένο στόχο από δορυφόρο του  συστήματος GLONASS,- τόνισε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Λιτόβκιν.

 Ο δορυφόρος του GLONASS «βλέπει» τον στόχο, και τον πύραυλο και συνδυάζοντας αυτά τα 2 εκτελεί παράλληλα ένα εξαιρετικά πολύπλοκο καθήκον  να φέρει στο στόχο τον πύραυλο με απόλυτη ακρίβεια , που πετά με υπερηχητική ταχύτητα Έτσι, λοιπόν, γίνεται λόγος για πολύ μεγάλο επίτευγμα των κατασκευαστών.

Τα όπλα ακριβείας επιτρέπουν σε έναν πύραυλο να πετύχει το στόχο και τάχιστα να ξεφύγει από εχθρικά αντίμετρα . Ο πύραυλος Χ-38 είναι έναι ένα τέτοιου  είδους όπλο- παρατήρησε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα» Ιγκόρ Κορότσενκο.

– Εννοείται, ότι είναι όπλο υψηλής ακρίβειας. Σήμερα η Αεροπορία της Ρωσίας εφοδιάζεται με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας . Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανοί να αναχαιτίσουν εγγυημένα το στόχο.

Ο πύραυλος X-38 είναι σε θέση να προσβάλει  ελισσόμενα τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και σταθερά προστατευόμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις  σε απόσταση 3 – 40 χιλιομέτρων. Το βάρος της κεφαλής πρόσκρουσης φτάνει τα 250 κιλά. Εξάλλου, όλα τα νέα ρωσικά οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιούν το ρωσικό παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού GLONASS με σκοπό την πιο ακριβή και αποτελεσματική καταστροφή των στόχων αυτών .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.