ΗΠΑ: Επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου Minuteman III

ΗΠΑ: Επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου Minuteman III

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε με κάθε… επισημότητα πως δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό πύραυλο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχώρησαν στην επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), του Minuteman III, με στόχο να εκσυγχρονίσουν τους γηρασμένους πυραύλους εδάφους-αέρος που διαθέτουν.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 00.33 τοπική ώρα (10.33 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια και διέτρεξε απόσταση 6.760 χιλιομέτρων πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μέχρι που έπεσε στη θάλασσα, κοντά στην ατόλη Κουατζαλέιν, στα νησιά Μάρσαλ.

Στην ανακοίνωσή της η Αεροπορία των ΗΠΑ διευκρινίζει ότι επρόκειτο για δοκιμή ανάπτυξης και όχι για δοκιμή ρουτίνας, όπως εκείνη που είχε γίνει στις 2 Οκτωβρίου

«Ο Minuteman III γερνάει και τα προγράμματα εκσυγχρονισμού όπως αυτό είναι ουσιώδης σημασίας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας διαθέτει μια αξιόπιστη (δύναμη) πυρηνικής αποτροπής», είπε ο σμήναρχος Όμαρ Κόλμπερ, ο επικεφαλής των δοκιμών.

Από το 2005 ο Minuteman III είναι ο μοναδικός πύραυλος εδάφους-αέρος που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Τέτοιοι πύραυλοι φυλάσσονται στα σιλό εκτόξευσης σε τρεις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, στο Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα και τη Μοντάνα. Οι πύραυλοι Trident εκτοξεύονται από τη θάλασσα, από υποβρύχια ενώ οι πυρηνικές βόμβες μεταφέρονται από βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Η Αεροπορία διευκρίνισε ότι η δοκιμή αυτή ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες και δεν συνιστά κάποια «απάντηση ή αντίδραση στις εξελίξεις στον κόσμο ή στις εντάσεις στην περιοχή». Να σημειωθεί ωστόσο ότι χθες η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι για πρώτη φορά ανέπτυξε ένα πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος σε υποβρύχιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.