Avangard: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σύστημα αναχαίτισης και ελπίζουν να αχρηστεύουν το υπερόπλο του Πούτιν

Avangard: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν  σύστημα αναχαίτισης και ελπίζουν να αχρηστεύουν το υπερόπλο του Πούτιν

Την περασμένη Τρίτη η υπηρεσία προηγμένων αμυντικών εφαρμογών DARPA ανακοίνωσε ότι ανέθεσε συμβόλαιο ύψους 13 εκατ. $ στην Northrop Grumman για το πρόγραμμα “Glide Breaker” το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη συστημάτων αναχαίτισης πολυηχητικών πυραύλων, όπως ο πύραυλος Avangard που πρόσφατα σε υπηρεσία η Ρωσία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρεί πως τα συγκεκριμένα όπλα, που κατασκευάζει τόσο η Ρωσία αλλά και η Κίνα, είναι ένας πραγματικός στρατηγικός πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ.

Ακόμη και η αναχαίτιση ενός συμβατικού βαλλιστικού πυραύλου που πετά με ταχύτητα 5 mach δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον ενός πυραύλου ο οποίος πετά με την διπλάσια ταχύτητα που φτάνει εως και τα 13 mach ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί και ελιγμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της DARPA, το πρόγραμμα Glide Breaker «σκοπεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την δημιουργία συστημάτων ικανά να αναχαιτίζουν πυλυηχητικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με τον Thomas Karako ειδικό σε θέματα πυραυλικής τεχνολογίας κατά ένα τρόπο είναι πιο εύκολο να καταρρίψεις ένα αεροσκάφος, καθώς στην περίπτωση της αναχαίτισης μαχητικών «πρέπει να έχεις ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον εχθρού ή φίλου. Στην περίπτωση όμως ενός τέτοιου οχήματος δεν έχεις αυτό το πρόβλημα, πρέπει όμως να το δεις στον ελάχιστο χρόνο και για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι αισθητήρες σε τροχιά.», είπε για να συμπληρώσει:

«Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι αυτά τα όπλα ταξιδεύουν σε παρά πολύ υψηλές ταχύτητες παράγοντας έτσι πολύ μεγάλο θερμικό ίχνος. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τις αδυναμίες τους».

Η άλλη διαφορά στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων σε σχέση με τα πολυηχητικά οχήματα είναι ότι στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούνται κεφαλές χωρίς εκρηκτικά που καταστρέφουν τον πύραυλο με την κινητική τους ενέργεια, ενώ στα πολυηχητικά θα χρησιμοποιηθούν πολεμικές κεφάλες με εκρηκτικά.

«Αυτά τα συστήματα δεν θα είναι hit-to-kill, αλλά υψηλής εκρηκτικότητας. Στόχος να προκαλέσουμε μια μεγάλη έκρηξη στην πορεία του. Κάτι τέτοιο ακόμη και αν προκαλέσει μια μικρή ζημιά στις επιφάνειες ελέγχου του θα είναι αρκετό», είπε ο Karako.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.