Α-235 Nudol: Αυτό είναι το αντιβαλλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τη Μόσχα

Α-235 Nudol: Αυτό είναι το αντιβαλλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τη Μόσχα

Σε αναβάθμιση του αντιπυραυλικού/αντιβαλλιστικού συστήματος προστασίας της Μόσχας προχωρά η Ρωσία, καθώς φέρεται να έχει υποβάλει σε δοκιμές το A-235 , (Система А-235) που αναμένεται να διαδεχθεί το A-135 Amur.

Ο στρατός της Ρωσίας κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το αντιπυραυλικό σύστημα επόμενης γενιάς, που πρόκειται να διαδεχθεί το υπάρχον με την ονομασία A-135 Amur και που φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλυτέρων δυνατοτήτων από το επίσης νέο S-500.

Συγκεκριμένα, το αντιπυραυλικό σύστημα που προστατεύει τη Μόσχα εδώ και 25 χρόνια, άρχισε να δημιουργείται το 1971 από το γραφείο της Vympel NPO και εν τέλει αναπτύχθηκε το 1995.

Η δημιουργία ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος για την πρωτεύουσα της Ρωσίας επιτρέπεται βάσει των όρων της Συνθήκης Αντιβαλλιστικών Πυραύλων του 1972 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, η οποία περιορίζει σε δύο τον αριθμό των εν λόγω συστημάτων που κάθε χώρα θα μπορούσε να παράγει, οπλισμένα με έως και 100 αντι-βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι εργασίες για το A-235 «πάγωσαν», τη δεκαετία του 1990, λόγω έλλειψης κεφαλαίων και των θερμών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, αλλά άρχισαν ξανά το 2011 από την Almaz-Antey, εννέα χρόνια μετά τη μονομερή λύση της προαναφερθείσας συνθήκης από την κυβέρνηση Μπους του Νεότερου.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι τα εξής:

Οι πύραυλοι αναχαίτισης του A-235 θα χρησιμοποιούν το ραντάρ Don-2N.

Εκτός από τους βαλλιστικούς πυραύλους, το A-235 αναμένεται να είναι σε θέση να αναμετράται και να επικρατεί των επανδρωμένων και των μη επανδρωμένων διαστημικών αεροσκαφών σε κοντινή απόσταση.

Το σύστημα θα αποτελείται από διάφορους τύπους πυραύλων στερεού καυσίμου, με εμβέλεια έως 1.500 χλμ., και δυνατότητα επιτάχυνσης σε ταχύτητες έως και Mach 10. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το A-235 αναμένεται να χρησιμοποιεί κινητική δύναμη.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του A-235 είναι η κινητικότητα – με τις κεφαλές αναχαίτισης να αναμένεται να χρησιμοποιούνται σε οχήματα οδικής μεταφοράς.

Η δοκιμή του A-235 πιστεύεται ότι άρχισε -είτε το 2014 είτε το 2015- στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική Ρωσία, με περίπου δέκα ελέγχους να θεωρείται ότι έχουν ολοκληρωθεί από τότε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο τεστ πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν η αμερικανική διαστημική διοίκηση έκανε λόγο για ρωσική δοκιμή ενός αντι-δορυφορικού πυραύλου άμεσης ανάβασης (DA-ASAT). Έτσι, με βάση ορισμένες πληροφορίες, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το Πλεσέτσκ, στις 15 Απριλίου, και η Popular Mechanics υποθέτει ότι ο χρησιμοποιούμενος πύραυλος ήταν ο A-235. Ο ρωσικός στρατός, βέβαια, δεν έχει σχολιάσει κάτι επ’ αυτού.

«Πρόκειται για μια βαθιά εκσυγχρονισμένη έκδοση του A-135»

Αν και το A-235 αναμένεται να είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το A-135 Amur, το τρέχον σύστημα δεν είναι καθόλου ήπιο, όταν πρόκειται για την προστασία γύρω από τη Μόσχα.

Ρωσικός δορυφόρος

Το A-135 διαθέτει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διάκρισης μεταξύ πραγματικών και πιθανών εικονικών κεφαλών. Το σύστημα έχει λάβει πολλές αναβαθμίσεις, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τη μικρογραφία των στοιχείων, κάτι το οποίο κατέστη δυνατό κατά τη δεκαετία του 2000.

Ο Βίκτορ Μουρακχόβσκι, αρχισυντάκτης του ρωσικού στρατιωτικού περιοδικού, «Arsenal Of The Fatherland», επισήμανε πως, λειτουργικά, το A-235 θα είναι ουσιαστικά μια βαθιά εκσυγχρονισμένη έκδοση του A-135, με την κύρια αποστολή του συστήματος να παραμένει η ίδια: Η άμυνα της Μόσχας και της κεντρικής ρωσικής βιομηχανικής περιοχής από την επίθεση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Όσον αφορά τις αναμενόμενες αντι-δορυφορικές δυνατότητες του A-235, ο παρατηρητής σημείωσε ότι αυτό θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό, «επειδή η πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέα οπλικά συστήματα στο διάστημα είναι πολύ ανησυχητική. Το σύστημα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τέτοιες απειλές».

Πηγή: sputniknews.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.