Η Αλγερία «συστήνει» το ρωσικό σύστημα υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander E (βίντεο)

Η Αλγερία «συστήνει» το ρωσικό σύστημα υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander E (βίντεο)

Η Αλγερία «συστήνει», με βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, το ρωσικό σύστημα υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander E που διαθέτει εδώ και χρόνια.

Αν και η αφρικανική χώρα απέκτησε το σύστημα το 2013, είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της το δείχνει εν δράσει. Το ρωσικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας άσκησης στις 13 Νοεμβρίου 2020.

Αυτή η αποκάλυψη έγινε μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Μαροκινού Στρατού και διαφόρων ομάδων ανταρτών στη Δυτική Σαχάρα. Πρόκειται για μια μη αυτόνομη επικράτεια που βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική και αμφισβητείται από το Μαρόκο και την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας, ένα από τα κράτη στον κόσμο με περιορισμένη αναγνώριση, όπως αναφέρει το πόρταλ Military Watch.

«Για πρώτη φορά … η επίσημη τηλεόραση της Αλγερίας έδειξε κάτι που φαίνεται να είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος Ισκαντέρ ο οποίος χτυπά έναν στόχο με υψηλή ακρίβεια … Πιστεύω ότι η Αλγερία στέλνει μια σαφή προειδοποίηση στο Μαρόκο», έγραψε μπλόγκερ και σε στρατιωτικά θέματα της Αλγερίας στο Twitter.

Αν και η έκδοση προς εξαγωγή του συγκεκριμένου συστήματος έχει περιορισμένη απόδοση σε σύγκριση με τα συστήματα που παρέχονται στον ρωσικό στρατό, το Iskander-E εξακολουθεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό πυραυλικό σύστημα. Σχεδιάστηκε για να καταστρέφει στόχους όπως:

  • θέσεις διοικητικών μονάδων
  • μεγάλες ένοπλες ομάδες
  • εγκαταστάσεις πυραύλων και αεράμυνας
  • αποθήκες όπλων

Τα συστήματα Iskander έχουν ορισμένες τεχνικές ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένα, έχουν αυτοματοποιημένο έλεγχο μάχης, υψηλή τακτική ευελιξία και ικανότητα επίθεσης σε στόχους όταν ο εχθρός χρησιμοποιεί αντίμετρα. Επιπλέον, παρά το σχετικά μικρό εύρος, μπορούν να αναπτύξουν υπερηχητικές ταχύτητες έως και 7.500 χλμ/ώρα.

Σήμερα αντιπροσωπεύουν την κατηγορία των πιο ικανών τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander στον κόσμο, και έχουν εξαχθεί μόνο σε δύο χώρες: την Αρμενία και την Αλγερία, επισημαίνει το Military Watch.

Οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander έχουν εύρος 500 χλμ, ενώ στην έκδοση προς εξαγωγή το εύρος μειώθηκε στα 280 χλμ. Διαθέτουν εξαιρετικά ακριβή και εξαιρετικά ευέλικτα βλήματα, τα οποία τα καθιστούν να ξεχωρίζουν από τους ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα. Η ικανότητά τους να ακολουθούν ασυνήθιστες τροχιές και να πετούν με υψηλές ταχύτητες κάνει την αναχαίτισή τους σχεδόν αδύνατη.

Επίσης, το Iskander θεωρείται ότι είναι τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Αφρική ή τον αραβικό κόσμο, γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Αλλά τα Iskander δεν είναι τα μόνα προηγμένα όπλα στην υπηρεσία της Αλγερίας. Η χώρα διαθέτει επίσης S-400 και αρκετές εκατοντάδες τανκς T-90, συστήματα μικρής και μεσαίας εμβέλειας Pantsir-SM και βελτιωμένα υποβρύχια κατηγορίας Kilo.

Κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι η Αλγερία έχει υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά ρωσικών μαχητικών νέας γενιάς Su-57, αν και όπως συνηθίζεται στη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, αυτή η αγορά δεν θα επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι την παράδοση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αλγερία αποφάσισε να αυξήσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο το 2011 μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, η οποία είχε παραμελήσει να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία της. Οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας της Βόρειας Αφρικής ώθησαν τόσο την Αλγερία όσο και την Αίγυπτο να επενδύσουν σημαντικά στην αεροπορική τους άμυνα με σκοπό να αποτρέψουν οποιαδήποτε δυτική χώρα σε ενδεχόμενη επίθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.