ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Νέα γενιά κινητών εκτοξευτών ICBM ετοιμάζει η Ρωσία

Νέα γενιά κινητών εκτοξευτών ICBM ετοιμάζει η Ρωσία

Η ανάπτυξη νέας γενιάς στρατηγικών όπλων στη Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη με σχέδια που αφορούν συμβατικές κατηγορίες βαλλιστικών πυραύλων ICBM εκτοξευόμενων από σιλό ξηράς, κινητούς εκτοξευτές και υποβρύχια όσο και μια νέα κατηγορία η οποία θα είναι κινητή και μπορεί σε μικρό χρόνο να μετακινηθεί σε μακρινές αποστάσεις μέσω αμαξοστοιχίας.

Πρόκειται για σχέδιο το οποίο προωθεί το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία και για το σκοπό αυτό έχει χρηματοδοτήσει την φάση έρευνας και ανάπτυξης την οποία ανέλαβε το ινστιτούτο Θερμικής Τεχνολογίας της Μόσχας.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος οργανισμός είναι υπεύθυνος για τους πυραύλους Bulava εκτοξευόμενους από πυρηνικά υποβρύχια καθώς και τα βλήματα Topol και Yars.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά αναβίωση αντίστοιχου προγράμματος το οποίο αναπτύχθηκε επί ΕΣΣΔ και αφορούσε την τοποθέτηση βλημάτων SS-24 Scalpel σε αμαξοστοιχία οι οποίοι ζύγιζαν 104tns έκαστος!

Η ικανότητα μετακίνησης εξασφάλιζε το πλεονέκτημα της υψηλής επιβιωσιμότητας καθώς ήταν δύσκολο να εντοπιστούν και να στοχοποιηθούν για συμβατική η πυρηνική επίθεση από το ΝΑΤΟ εξασφαλίζοντας αμοιβαία αποτροπή.

Κατασκευάστηκαν 12 συστήματα την περίοδο 1987-1991 αλλά τελικά παρέμειναν σε υπηρεσία για περίπου μια δεκαετία, καθώς λόγω του μεγάλου βάρους των πυραύλων, το σιδηροδρομικό δίκτυο είχε υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η χρήση τους.

Ως αποτέλεσμα οι Scalpel τέθηκαν εκτός υπηρεσίας το 2002-2007 στο πλαίσιο της συμφωνίας αφοπλισμού START II.

Τα νέα συστήματα σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ θα έχουν το μισό βάρος από τα SS-24 ενώ αναμένεται να αναπτυχτούν από το 2020 χωρίς ακόμη να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία START III δεν κάνει καμία αναφορά για βλήματα ICBM σε κινητούς εκτοξευτές επί σιδηροδρομικού δικτύου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.