ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

11,5 χρόνια κάθειρξη σε ρώσο ακαδημαϊκό για κατασκοπία

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε χτες σε 11,5 χρόνια Ρώσο ακαδημαϊκό με την κατηγορία ότι…

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε χτες σε 11,5 χρόνια ρώσο ακαδημαϊκό με την κατηγορία ότι πουλούσε τεχνολογία διπλής χρήσης (για πολιτικές αλλά και στρατιωτικές εφαρμογές) στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιγκόρ Ρεσέτιν, γενικός διευθυντής της Tsniimash-Export η οποία κατασκευάζει ρουκέτες και πύραυλους και συνεργάζεται στενά με την Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, κρίθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν μεταξύ των οποίων και η λαθρεμπορία πνευματικής ιδιοκτησία και η κακοδιαχείριση κρατικών κεφαλαίων. 3 ακόμα κατηγορούμενοι με παρόμοιες κατηγορίες τιμωρήθηκε με ποινές από 5 έως 11 χρόνια. Οι ερευνητές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο Ρεσέτιν και οι συνκατηγορούμενοί του μετέφεραν τεχνογνωσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την σχεδίαση βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων στην κινέζικη εταιρεία China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), επιφέροντας οικονομική ζημιά ύψους 110 εκατομμυρίων ρουβλιών.

Η Tsniimash-Export, η οποία είναι αδειοδοτημένη συνεργάτης της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας από το 1996, αντιμετώπισε παρόμοιες κατηγορίες το 2005, η δε CPMIEC έχει βρεθεί στο στόχαστρο και των Ηνωμένων Πολιτειών για παραβίαση της συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών, από τα μέσα του 2003.Η συγκεκριμένη εταιρεία πάντως ιδρύθηκε το 1991 και έχει υπογράψει ως σήμερα πάνω 120 συμβόλαια με αεροδιαστημικές εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες χώρες. Η τεχνογνωσία που πούλησε ο Ρασέτιν στην Κίνα, ίσως να αποτέλεσε την βάση του επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος της Κίνας. Ο δικηγόρος του Ρασέτιν δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.