Στρατιωτική παρουσία της Ιαπωνίας στο διάστημα, για πρώτη φορά

Στρατιωτική παρουσία της Ιαπωνίας στο διάστημα, για πρώτη φορά

Ένα νέο νομοσχέδιο τροποποίησης του συντάγματος της χώρας πρόκειται να κατατεθεί στην ιαπωνική βουλή προς…

Ένα νέο νομοσχέδιο τροποποίησης του συντάγματος της χώρας πρόκειται να κατατεθεί στην ιαπωνική βουλή προς ψήφιση, το οποίο θα επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να χρησιμοποιούν το διάστημα όχι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, όπως υπαγορευόταν ρητώς μέχρι σήμερα, αλλά και για στρατιωτικούς, κυρίως την χρήση κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Παράλληλα το νομοσχέδιο θα δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ευχέρεια στην λήψη αποφάσεων για διαστημικά θέματα συνολικά. Το νομοσχέδιο τυγχάνει της υποστήριξης τόσο της κυβέρνησης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών όσο και των Δημοκρατικών, και αναμένεται να περάσει στην σημερινή του ψηφοφορία στην κάτω βουλή.

Η μόνη ένσταση που αναμένεται να υπάρξει είναι στο ακριβές ποσοστό στο οποίο θα επιτρέπεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να παρεμβαίνουν σε διαστημικά ζητήματα και κατά πόσο η κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να αποκρύπτει διαστημικές δραστηριότητες.

Με βάση νόμο που ψηφίστηκε το 1969, η Ιαπωνία περιορίζεται αποκλειστικά στην ειρηνική χρήση του διαστήματος. Το νέο νομοσχέδιο όμως θα επιτρέπει την επιχορήγηση διαστημικών προγραμμάτων που θα συνεισφέρουν στην εθνική ασφάλεια, ενώ επιπλέον θα επέτρεπε την στρατιωτική δραστηριότητα αμυντικού χαρακτήρα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει τον δρόμο στις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας να αποκτήσουν δορυφόρους και να τους χρησιμοποιήσουν για στρατιωτική χρήση, κυρίως υψηλής ακρίβειας δορυφόρους τηλεπισκόπησης που αυτήν την στιγμή δεν έχουν τη νομική ικανότητα να αποκτήσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, τέτοιοι δορυφόροι θα αποτελούσαν τον πυρήνα της αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας.

Μέχρι πρόσφατα, οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας έπρεπε να βασίζονται σε δορυφόρους για πολιτική χρήση. Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει σε τροχιά έναν δορυφόρο συλλογής πληροφοριών με την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Β. Κορέα το 1998, ο οποίος πέρασε πάνω από Ιαπωνικό έδαφος, οι ικανότητες εκείνου του δορυφόρου δεν ήταν στρατιωτικών προδιαγραφών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.