ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Project Gandalf, το νέο «μαύρο» πρόγραμμα της DARPA

Project Gandalf, το νέο «μαύρο» πρόγραμμα της DARPA

Η διάσημη αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία υψηλής και απόρρητης τεχνολογίας DARPA, πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες πάνω σε ένα νέο…

Η διάσημη αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία υψηλής και απόρρητης τεχνολογίας DARPA, πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα επιτήρησης και ιχνηλάτισης γνωστό και σαν «Project Gandalf».

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, η οποία αφορά μόνο πιθανούς ανάδοχους εταιρείες που δυνητικά θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν, όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα χαρακτηρίζονται ως «SECRET/NOFORN» (δηλαδή κανένας μη Αμερικανός πολίτης δεν επιτρέπεται να γωνρίζει για αυτό, και ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν άδεια πρόσβασης).

Ωστόσο, η DARPA δημοσιοποίησε τουλάχιστον τα εξής:

«Το πρόγραμμα Gandalf είναι ένα πρόγραμμα επίδειξης και ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας το οποίο αναζητά λύσεις για […] γεωεντοπισμό ραδιοσυχνοτήτων (RF) και εκπομπή ταυτοποίησης με την χρήση του πρωτοκόλλου SEI (specific emitter identification) για συγκεκριμένα σήματα ενδιαφέροντος. Απώτερος στόχος του προγράμματος Gandalf είναι να δώσει την δυνατότητα σε μια συλλογή φορητών υπολογιστών χειρός να πραγματοποιήσουν RF γεωεντοπισμό και ταυτοποίηση SEI σε σήματα ραδιοσυχνοτήτων ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα Gandalf. Οι συγκεκριμένοι στόχοι και προδιαγραφές απόδοσης σχετιζόμενοι με τον γεωεντοπισμό RF και ταυτοποίηση SEI είναι απόρρητοι.»

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, μια μυστική ομάδα ειδικών δυνάμεων που θα βρίσκονταν διάσπαρτοι πλησίον ενός στόχου (κινητού ή δορυφορικού τηλέφωνου) θα μπορούσαν να φέρουν τέτοιους μικρούς φορητούς υπολογιστές, προφανώς δικτυωμένους μεταξύ τους.

Οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν πιθανόν να ξεχωρίσουν το τηλέφωνο, τον ασύρματο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή ήθελαν και να το παρακολουθήσουν .

Αυτή η αποστολή προς το παρόν διενεργείται με αεροσκάφη SIGINT ή UAV. Η διαφορά προφανώς είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να γίνει από μεμονωμένα άτομα με μικρούς φορητούς υπολογιστές.

Είναι πιθανόν λοιπόν το πρόγραμμα Gandalf να προορίζεται για περιπτώσεις όπου το αεροπορικό στοιχείο δεν θα είναι διαθέσιμο, όπως όταν η τοπική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να γνωρίζει για τις αντίστοιχες αεροπορικές επιχειρήσεις ή όταν επιτρέπει την παρουσία αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο έδαφός της αλλά όχι αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της.

Το ζήτημα είναι πως τεχνικές γεωεντοπισμού κινητών τηλεφώνων (όχι όμως και δορυφορικών) είναι ήδη διαθέσιμες με συσκευές σε μέγεθος βαλίτσας. Η DARPA όμως παραδοσιακά δραστηριοποιείται σε ανορθόδοξες και «εξωτικές» τεχνολογίες, συνεπώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιθανότατα δεν είναι μόνο αυτό που δηλώνει η υπηρεσία…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.