Οι επιλογές Οbama για την ηγεσία της CIA και την διεύθυνση πληροφοριών

Οι επιλογές Οbama για την ηγεσία της CIA και την διεύθυνση πληροφοριών

Πρόκειται για έναν «παλιό γνώριμο» από την εποχή της κυβέρνησης Clinton.

Πρόκειται για έναν «παλιό γνώριμο» από την εποχή της κυβέρνησης Clinton.

Πιο συγκεκριμένα ο Leon Panetta, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί κυβέρνησης Clinton θα ηγηθεί της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για έναν πεπειραμένο στα πολιτικά ζητήματα παράγοντα αφού ήδη από το 1966 ξεκίνησε να υπηρετεί ως νομικός σύμβουλος σε γερουσιαστές. Βέβαια η πείρα έχει ως συνέπεια και την κάποια ηλικία, είναι 70 χρονών, γεγονός το οποίο δεν είναι σίγουρο πως αποτελεί πλεονέκτημα σε μία τόσο «απαιτητική» κα «μάχιμη» θέση.

Από το 1977 υπηρέτησε στην βουλή των αντιπροσώπων ως εκπρόσωπος μίας περιοχής της California. Το 1993 διεύθυνε το τμήμα διαχείρισης και προϋπολογισμού ενώ από το 1994 μέχρι το 1997 υπηρέτησε ως προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο.

Είναι προφανές από το βιογραφικό του πως ο Panetta έχει πλούσια εμπειρία στην διαχείριση του προσωπικού αλλά και σε οικονομικά ζητήματα. Όμως δεν είναι σίγουρο πως διαθέτει την κατάλληλη «τριβή» με ζητήματα συλλογής πληροφοριών και ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση η πράξη θα δείξει αν θα δικαιωθεί η συγκεκριμένη επιλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Δεν θα μπορούσε όμως κάποιος να μην παρατηρήσει πως ενώ στην θέση του αντιπροέδρου, του υπουργού Άμυνας αλλά και Εξωτερικών έχει προκρίνει στελέχη με συναφή για το χαρτοφυλάκιό τους εμπειρία στον πλέον ίσως ευαίσθητο κρίκο του πλέγματος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ τοποθετεί κάποιον ο οποίος τουλάχιστον φαινομενικά είναι όχι σχετικός με τον τομέα.

Ήδη η συγκεκριμένη επιλογή έχει προκαλέσει κάποιες μη θετικές δημόσιες τοποθετήσεις όπως της γερουσιαστού Dianne Feinstein, η οποία θα είναι και η επικεφαλής της επιτροπής της γερουσίας για θέματα πληροφοριών, η οποία εξέφρασε την άποψη πως πρώτον θα έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί, λόγω της θέσης της, για την συγκεκριμένη επιλογή και δεύτερον θεωρεί πως κάποιος πιο «σχετικός» με το αντικείμενο θα έπρεπε να τεθεί επικεφαλής της CIA ειδικά υπό τις τωρινές συνθήκες.

Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες υποδεικνύουν τον ναύαρχο εν αποστρατεία Dennis Blair, πρώην διοικητή της ναυτικής διοίκησης του Ειρηνικού, ως τον διοικητή της διεύθυνσης πληροφοριών.

Ο Blair, 61 ετών, αποφοίτησε από την ναυτική ακαδημία το 1968 ενώ φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την υποτροφία Rhodes την ίδια εποχή που φοιτούσε και ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton. Ο Blair αποστρατεύτηκε το 2002 και υπηρέτησε ως σύνδεσμος των Ενόπλων Δυνάμεων με την CIA καθώς και στην υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (National Security Agency, NSA).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.