ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Βρετανία: Έρευνες για την συμμετοχή ξένης χώρα στην υπόθεση του Ρώσου πράκτορα

Βρετανία: Έρευνες για την συμμετοχή ξένης χώρα στην υπόθεση του Ρώσου πράκτορα

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του θ’ αντιδράσει “ανάλογα” εάν διαπιστωθεί η εμπλοκή ξένης χώρας, στην δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην κατασκόπου, που έγινε στην Αγγλία, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πρόκειται για μία αστυνομική έρευνα που καθοδηγείται από αποδείξεις, ενώ πρέπει να πάμε εκεί που θα μας πάνε οι αποδείξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάμοντ στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Έτσι, πρέπει ν’ αφήσουμε την αστυνομική έρευνα να ολοκληρωθεί, αλλά εάν η έρευνα αυτή, αποδείξει την εμπλοκή μιας ξένης χώρας, τότε, αυτό θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και η κυβέρνηση θ’ αντιδράσει ανάλογα», τόνισε ο ίδιος.

Δηλητηριάστηκε με λουλούδια;

Μια ανθοδέσμη που άφησε ο Ρώσος κατάσκοπος στον τάφο της γυναίκας του βρίσκεται στο μικροσκόπιο των βρετανικών Αρχών, που ερευνούν τις συνθήκες δηλητηρίασής του με νευροτοξικό παράγοντα.

Ο 66χρονος Σεργκέι Σκρίπαλ κι η 33χρονη κόρη του Γιούλια επισκέφτηκαν το νεκροταφείο, όπου βρίσκεται θαμμένη η σύζυγός του Λιουντμίλα, λίγες ώρες πριν καταρρεύσουν στο κέντρο του Σάλσμπουρι την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι επιθεωρητές της αστυνομίας θεωρούν ότι τα λουλούδια ενδεχομένως να είχαν μολυνθεί με τον νευροτοξικό παράγοντα που έστειλε τον πρώην διπλό πράκτορα και την κόρη του στην εντατική να χαροπαλεύουν.

Εξετάζουν δε την πιθανότητα να έστειλε ο υποψήφιος δολοφόνος του Σκρίπαλ την ανθοδέσμη στο σπίτι του μαζί με κάτι, ίσως μια ευχετήρια κάρτα, που να έγραφε ότι προέρχεται από έναν φίλο της γυναίκας του και με την παράκληση να τα αφήσει στον τάφο της.

Ο νευροτοξικός παράγοντας ανιχνεύτηκε και σε εστιατόριο όπου σύχναζε ο Σκρίπαλ

Ένα άλλο ίχνος οδηγεί σε ένα ρεστοράν στο Σάλσμπουρι, όπου σύχναζε ο Σκρίπαλ με την κόρη του, μεταδίδει το BBC και όπου είχαν φάει λίγες ώρες πριν πέσουν αναίσθητοι σε παγκάκι της μικρής πόλης. Οι Αρχές διεξάγουν έρευνες στο εστιατόριο. Επισημαίνουν πάντως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για κανέναν από τους θαμώνες του

Πάνω από 200 μάρτυρες και 240 αποδεικτικά στοιχεία

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ προήδρευσε χθες Σάββατο έκτακτης σύσκεψης του συμβουλίου ασφαλείας στο Λονδίνο, αλλά δεν αποκάλυψε ούτε ποιος είναι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στον Ρώσο πράκτορα, ούτε αν οι επιθεωρητές βρίσκονται στα ίχνη των δραστών. «Πρέπει να δώσουμε στους ερευνητές χώρο», είπε ζητώντας από την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ να κάνουν υπομονή.

Τόνισε δε ότι πάνω από 250 αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής μετέχουν στις έρευνες κι ότι μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει 240 αποδεικτικά στοιχεία και ταυτοποίησαν πάνω από 200 μάρτυρες. Ερωτηθείσα πώς θα αντιδράσει το Λονδίνο αν αποδειχθεί η εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση, επεσήμανε ότι εκείνο που προέχει είναι να βρεθούν πειστικές αποδείξεις για να γίνει ο καταλογισμός των ευθυνών.

Η υπόθεση, ωστόσο, ρίχνει ήδη βαριά σκιά στις ρωσο-βρετανικές σχέσεις. Ο υπουργός Μπεν Ουάλας διεμήνυσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά, μόλις εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο συνάδελφός του, υπουργγός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του θ’ αντιδράσει «ανάλογα» εάν διαπιστωθεί η εμπλοκή ξένης χώρας. «Πρόκειται για μία αστυνομική έρευνα που καθοδηγείται από αποδείξεις, ενώ πρέπει να πάμε εκεί που θα μας πάνε οι αποδείξεις», δήλωσε στο BBC.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έτσι, πρέπει ν’ αφήσουμε την αστυνομική έρευνα να ολοκληρωθεί, αλλά εάν η έρευνα αυτή, αποδείξει την εμπλοκή μιας ξένης χώρας, τότε, αυτό θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και η κυβέρνηση θ’ αντιδράσει ανάλογα», τόνισε ο ίδιος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.