Spiegel για υπόθεση Σκριπάλ: «Από την Ρωσία με θάνατο» (φωτό)

Spiegel για υπόθεση Σκριπάλ: «Από την Ρωσία με θάνατο» (φωτό)

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel επέλεξε έναν άκρως αιχμηρό τρόπο για να «στολίσει» το τεύχος του που κυκλοφόρησε σήμερα.

Το τεύχος έχει στο εξώφυλλο ένα σκίτσο ενός άνδρα, που δεν φαίνονται τα χαρακτηριστικά του, το οποίο πάνω του έχει ένα κόκκινο αστέρι, με προφανή αναφορά στην υπόθεση της επίθεσης στον Ρώσο πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του, Γιούλια.

«Από τη Ρωσία με θάνατο», είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος του περιοδικού, που παραπέμπει στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Από τη Ρωσία με αγάπη».

Συνέντευξη με το δημιουργό του νευροτοξικού παράγοντα

Το περιοδικό επισκέφθηκε τον 83χρονο Vil Mirzayanov, εκ των κατασκευαστών του νευροτοξικού παράγοντα με τον οποίο έγινε επίθεση κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

«Πρωταγωνιστώ στη μάχη κατά του Novichok εδώ και 26 χρόνια» δήλωσε στο περιοδικό. Ο επιστήμονας αποκάλυψε ότι η ουσία δημιουργήθηκε προς τα τα τέλη της δεκαετίας του 1980 για λογαριασμό της τότε σοβιετικής κυβέρνησης, ενώ η επίθεση στον Σκρίπαλ ήταν η πρώτη νευροτοξική επίθεση στη Δυτική Ευρώπη από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο νευροτοξικός παράγοντας χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί ομάδα δηλητηρίων. Όλα είναι θανατηφόρα. Στην πραγματικότητα, θεωρείται μία από τις πλέον επικίνδυνες τοξίνες που έχουν δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Ο Mirzayanov, που πλέον μάχεται κατά του νευροτοξικού παράγοντα, επισημαίνει ότι η συμβολή του στη δημιουργία του τον έχει στοιχειώσει για τη μισή του ζωή.

Ο επιστήμονας διευκρινίζει ότι δεν εφηύρε την τοξίνη, αλλά παραδέχεται ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξή της. Εκείνη την εποχή, η ουσία δοκιμάστηκε σε ζώα, σε σκύλους και άλλα ήδη, που τα είδε να πεθαίνουν. Η επίθεση στη Βρετανία είναι η πρώτη, εξ’ όσων γνωρίζει, που το δηλητήριο χρησιμοποιήθηκε σε ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.