ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ένα ταπεινωτικό συμβάν και για το γαλλικό Ναυτικό…

Ένα ταπεινωτικό συμβάν και για το γαλλικό Ναυτικό…

Τα ναυτικά μαχητικά Rafale M αδυνατούσαν να απογειωθούν όχι από εχθρικά πυρά ή τεχνικά προβλήματα αλλά από έναν συνηθισμένο ιό λογισμικού που μόλυνε τους υπολογιστές τους, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει βρετανικό περιοδικό του χώρου της ασφάλειας πληροφοριών.

Τα ναυτικά μαχητικά Rafale M αδυνατούσαν να απογειωθούν όχι από εχθρικά πυρά ή τεχνικά προβλήματα αλλά από έναν συνηθισμένο ιό λογισμικού που μόλυνε τους υπολογιστές τους, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει βρετανικό περιοδικό του χώρου της ασφάλειας πληροφοριών .

Συγκεκριμένα, τα μαχητικά δεν μπορούσαν να «κατεβάσουν» τα σχέδια πτήσης τους διότι οι βάσεις δεδομένων τους είχαν μολυνθεί από έναν ιό λειτουργικού της Microsoft για τον οποίο μάλιστα οι Γάλλοι είχαν προειδοποιηθεί αρκετούς μήνες πριν.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα, οι Γάλλοι αξιωματικοί του Ναυτικού έλαβαν διαταγή να μην ανοίξουν καν τις κονσόλες τους.

Η αμερικανική Microsoft είχε προειδοποιήσει ότι ο ιός “Conficker”, ο οποίος μεταδίδεται μέσω του λειτουργικού της προγράμματος Windows, χτυπούσε υπολογιστικά συστήματα ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά σύμφωνα με αναφορές, το γαλλικό Ναυτικό αμέλησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Ouest France, ο ιός είχε χτυπήσει το εσωτερικό δίκτυο του γαλλικού Ναυτικού.

Ο Jérome Erulin, εκπρόσωπος του γαλλικού Ναυτικού, δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα: «Επηρέασε την μετάδοση πληροφοριών αλλά δεν υπήρξε καμία απώλεια δεδομένων. Ήταν ένα κενό ασφάλειας για το οποίο υπήρχε ήδη προσομοιωμένη αντιμετώπιση. Διακόψαμε τις ζεύξεις δεδομένων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό και το 99% του δικτύου μας είναι ασφαλές.»

Ωστόσο, το γαλλικό Ναυτικό παραδέχθηκε ότι κατά το διάστημα που χρειάστηκε για να αντιμετωπίσει τον ιό υποχρεώθηκε να καταφύγει σε πατροπαράδοτες μεθόδους επικοινωνίας, όπως τηλέφωνο, φαξ και ταχυδρομείο.

Αξιωματούχοι του Ναυτικού τόνισαν ότι η μόλυνση οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα σε αμέλεια του προσωπικού παρά σε σκόπιμη σχεδιασμένη δολιοφθορά εναντίον του Ναυτικού. Υποστήριξαν μάλιστα ότι απλώς κάποιος χειριστής κονσόλας χρησιμοποίησε ένα USB στικ το οποίο περιείχε εν αγνοία του τον ιό.

Το κλειστό δίκτυο του γαλλικού Ναυτικού, με την ονομασία Sicmar Network, μέσω του οποίου μεταδίδονται τα πλέον ευαίσθητα δεδομένα και μέσω του οποίου διεκπεραιώνονται και οι επικοινωνίες, δεν επηρεάστηκε.

Το πρόβλημα της μόλυνσης των υπολογιστών μας δεν επηρέασε την διαθεσιμότητα των δυνάμεών μας. Ο ιός επιτέθηκε στο μη-ασφαλές εσωτερικό δίκτυο του Ναυτικού, με την ονομασία Intramar και σβήστηκε ολοσχερώς στις 21 Ιανουαρίου.

Το σύνολο του δικτύου όμως επηρεάστηκε μέχρι τότε με αποτέλεσμα όπως είπαμε το προσωπικό να διαταχθεί να μην χρησιμοποιεί τις κονσόλες του.

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Liberation, δυο ημέρες αργότερα, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων αποφάσισαν να απομονώσουν και το δίκτυο Intramar από τα υπόλοιπα στρατιωτικά υπολογιστικά συστήματα, αλλά κάποιοι υπολογιστές στην αεροπορική βάση Villacoublay και το 8ο Σύνταγμα Διαβιβάσεων επηρεάστηκαν παρόλαυτα.

Σύμφωνα πάντα με την Liberation, στις 15 και 16 Ιανουαρίου, τα μαχητικά Rafale Μ του γαλλικού Ναυτικού καθηλώθηκαν διότι όπως είπαμε, δεν μπορούσαν να «κατεβάσουν» τα απαραίτητα σχέδια πτήσεις για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ημέρας.

Διευκρινίζεται όμως ότι τα αεροσκάφη τελικώς ενεργοποιήθηκαν «με κάποιο άλλο σύστημα».

Παράλληλα, η Liberation ανέφερε ότι η Microsoft είχε εντοπίσει τον ιό Conficker το Φθινόπωρο του 2008 και είχε δημοσιοποιήσει προειδοποιήσεις και οδηγίες προς τους χρήστες των λειτουργικών της συστημάτων από τον Οκτώβριο του 2008 να ανανεώσουν τις βιβλιοθήκες απειλών των αντι-ιικών τους προγραμμάτων.

Το δε περιοδικό IntelligenceOnline αναφέρει ότι «στην καρδιά του γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι ανανεώσεις αυτές, στο μεγαλύτερο κομμάτι, δεν έγιναν. Μόλις στις 16 Ιανουαρίου, 3 μήνες μετά, οι αρχηγοί του γαλλικού επιτελείου αποφάσισαν να ενεργήσουν

«Εκείνη την στιγμή, οι γάλλοι επιτελείς και το υπουργείο Άμυνας δεν είχαν ιδέα πόσοι υπολογιστές ή στρατιωτικά συστήματα πληροφοριών ήταν ευάλωτα σε μόλυνση ή χειρότερα είχαν ήδη μολυνθεί από τον ιό», προσθέτει η Liberation.

Ο Γαλλικός Τύπος αναφέρει παράλληλα ότι υπάρχει μια παρηγοριά για το γαλλικό Ναυτικό: Ότι δεν ήταν οι μόνοι που την πάτησαν με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με αναφορά στην αμυντική επιθεώρηση Defense Tech τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2009 και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε προσβληθεί από παραλλαγή του ίδιου ιού.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιός μόλυνε σε μεγάλο βαθμό τα υπολογιστικά συστήματα σε πάνω από 24 βάσεις της βασιλικής Αεροπορίας και 75% των μονάδων επιφάνειας του βασιλικού Ναυτικού, ανάμεσα στις οποίες και το αεροπλανοφόρο Ark Royal.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορείτε να σχολιάσετε την παραπάνω είδηση και να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους αναγνώστες στο forum του defencenet.gr ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.